Buffé 1
AKTUELLT: SPREAD THE WORD hummus UTBLICK Nog kan
vi enas om att den krämiga kikärtsröran hummus är alla goda spreads moder? En av de absolut ljuvligaste sådana finns på Café Mugrabi i Berlin. Den livliga och omåttligt populära restaurangen ligger i den hippa stadsdelen Kreuzberg och serverar levantinska klassiker i modern tappning. Förutom gudomlig hummus även labneh, baba ganoush och grön tahini – vackert upplagda på udda fat och i charmiga små skålar. Café Mugrabi, Görlitzer Straße 58, Berlin Missa inte tävlingen om Sedirs bok Processen på @tidningenbuffe Trendsamtalet Vad är det som är så unikt med röror? – Jag tänker att man upplevt just den här typen av mat redan från barndomen. Men också att den är enkel att tillreda, har rena smaker och därför är lite tröstande. När jag tänker efter så är röror kanske en av de mest inkluderande maträtterna vi har. Vilka komponenter utgör en bra dipp eller röra? – Jag uppskattar röror som är vackra att titta på. Gärna med flera färska örter och kanske i flera olika lager med varierande textur. Typ fint hackade pistagenötter strösslade ovanpå. Men en mathistoriker skulle antagligen säga tvärtemot. Hummus ser inte så elegant ut och smakar ganska statiskt från första tuggan, men har å andra sidan funnits sedan 1200-talet. Så vilken är då din bästa go to-röra? – I min kokbok Processen finns min absoluta SEDIR AJEENAH Sedir är den självlärde matkreatören som genom sitt Instagramkonto blivit ansiktet utåt för enkel, vällagad och vacker mat. 2021 kom kokboksdebuten Sedir: Processen och den som haft nöjet att bläddra i den vet att det finns få andra som bättre kan sätta fingret på vad som gjort just röror till ett så trendigt inslag, såväl på restauranger som vid middagsborden hemma i köken. 7 BUFFÉ #04/2023 favorit: labneh, som är syrlig avrunnen yoghurt, tillsammans med rosmarin, dill, mynta, za’atar, sumac och en fin olivolja. Jag serverade den på min pop up-restaurang när jag släppte kokboken och tror det är ett av mina mest omtyckta recept. Förutom kokboksreleaser, när serverar du röror? – Att ställa sig i köket och laga mat till sina nära och kära är en kärlekshandling. En fin, men ganska tidsslukande kärlekshandling. Då är röror din bästa vän, de är enkla att förbereda och ställa fram. Foto Petter Bäcklund Följ @sedir på Instagram. Himmelsk Foto Brenda Luciana
Buffé ROTFRUKTSPYTT Pytt är en perfekt resträtt at
t laga av det du har hemma.
Buffé KLADDKAKA Minimera elförbrukningen, baka kla
ddkakan utan ugn!
Buffé MOROTSLIMPA Du sparar många kronor på att ba
ka eget bröd, här i en härlig morotsversion!