Buffé 1
Buffé ROTFRUKTSPYTT Pytt är en perfekt resträtt at
t laga av det du har hemma.
Buffé KLADDKAKA Minimera elförbrukningen, baka kla
ddkakan utan ugn!
Buffé MOROTSLIMPA Du sparar många kronor på att ba
ka eget bröd, här i en härlig morotsversion! RÅVARA I FOKUS MOROTSFALAFEL MED SALLAD OCH AVOKADODRESSING 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 gurka 1 romansallad 2 morötter 200 g halloumi eller grillost 1 msk rapsolja 1 kruka koriander salt Falafel 100 g torkade kikärtor 200 g morot 1 stor gul lök 4 stora vitlöksklyftor 1 röd chili 2 dl hackad bladpersilja 2 dl hackad koriander ¾ dl majsstärkelse 1 msk malen spiskummin ½ msk malen koriander ½ tsk bikarbonat neutral olja till fritering Avokadodressing 1 avokado 1 vitlöksklyfta 1 kruka koriander ½ dl tahini ½ dl färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR 1. Falafel: Blötlägg kikärtorna i ca ½ liter vatten minst 12 timmar. Häll av och skölj kikärtorna och låt rinna av. Skala och riv morötterna fint och krama ur vätskan. Skala och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur chilin och skär i bitar. Mixa lök, vitlök, chili, persilja och koriander slätt i en matberedare. Lägg i en bunke. Mixa morötterna och kikärtorna till en grynig massa. Lägg i bunken med mixade örter och tillsätt majsstärkelse, spiskummin, koriander, ¾ tsk salt och bikarbonat. Tillsätt ev lite vatten, smeten ska vara lite smulig och klibbig. 2. Avokadodressing: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mixa alla ingredienser med ca ½ dl kallt vatten och smaka av med salt. 3. Skala och skär gurkan i bitar, bryt salladen i bitar och skölj. Skala och hyvla morötterna tunt på mandolin. 4. Hetta upp ca 1 liter olja till ca 180 °C i en kastrull. Tryck och forma falafelsmeten till ca 16 bollar för hand alternativt med hjälp av en liten glasskopa eller två skedar. Lägg försiktigt ner i oljan. Fritera i omgångar tills de är gyllene ca 5 minuter. Lyft upp med en hålslev. Låt rinna av på lite hushållspapper. 5. Skiva halloumin och stek gyllene i oljan. Blanda gurka, sallad och morötter med hälften av dressingen och lägg på ett fat. Toppa med halloumi, falafel och koriander. Servera med resten av dressingen. BUDGETTIPS Välj isbergssallad istället för romansallad. MOROTSLIMPA 2 LIMPOR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst ½ dl rapsolja ¾ dl ljus sirap 2 dl havregryn 3 dl grahamsmjöl 1 msk salt 3 dl finrivna morötter ca 150 g 11 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke till en bakmaskin, tillsätt 5 ½ dl fingervarmt vatten och rör tills jästen löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och kör 5–10 minuter till en smidig och lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 45 minuter i rumstemperatur. 2. Ta ut degen på en mjölad bänk och knåda lite. Dela degen i två bitar, forma till limpor och lägg i två oljade och mjölade formar som rymmer ca 1 ½ liter. Strö över lite mjöl. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 20 minuter i rumstemperatur. 3. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda i nedre delen av ugnen 40–45 minuter. SVINNSMART Ska du inte äta allt bröd direkt? Skiva brödet och frys in. Fler recept på bröd med grönsaker hittar du på buffe.se Visste du att... … betakaroten är ämnet som ger moroten sin orangea färg – och som sedan omvandlas till A-vitamin i kroppen? 28 BUFFÉ #04/2023