Buffé Äppelglögg med konjak
Buffé SAFFRANSSCONES Scones = billig frukostlyx! S
maksätt med saffran för den rätta julkänslan.
Buffé GRAVAD LAX Det kräver lite framförhållning m
en är väl värt mödan – grava egen lax i jul.
Buffé Matjessilltallrik med pepparrot
Buffé CARBONARA Trött på julskinkan efter jul? Anv
änd den i en krämig carbonara!
BRIOCHEBULLAR MED SAFFRAN OCH APELSINCURD 20 STYC
KEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 1 dl mjölk 1 förp saffran ½ g 8 dl vetemjöl 480 g 1 tsk salt ½ dl strösocker 4 stora ägg 200 g rumstempererat smör 1 dl rörsocker uppvispat ägg till pensling Apelsincurd 1 msk finrivet apelsinskal ½ dl färskpressad apelsinjuice 1 msk färskpressad citronjuice BRYNT SMÖRKAKA MED LINGON OCH VIT CHOKLAD 12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 150 g smör 2 dl strösocker 3 ägg 1 dl mandelmjöl 1 ½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 dl frysta lingon Vit chokladtryffel ½ dl vispgrädde 1 tsk vaniljsocker 150 g hackad vit choklad Topping ½ dl hackade pistagenötter GÖR SÅ HÄR 1. Bryn smöret i en kastrull. Häll i en bunke och låt svalna i 10 minuter. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Tillsätt socker i bunken och knäck i äggen ett i taget och vispa ihop. Rör ner mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt. Häll i en bakpappersklädd brödform som rymmer ca 1 ½ liter. Strö över lingon. Grädda i mitten av ugnen 25–35 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna. 3. Koka upp grädde och vaniljsocker. Sänk värmen och rör ner chokladen. Rör till en slät kräm och låt svalna 10 minuter. Bred krämen på kakan och toppa med nötter. 7 BUFFÉ #11/2023 PASTEL DE NATA MED SAFFRAN 10 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 citron 3 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1 dl strösocker 1 förp saffran ½ g 1 kanelstång 5 äggulor 1 msk majsstärkelse 1 förp kyld smördeg 250 g GÖR SÅ HÄR 1. Skala citronen med en potatisskalare men se till att inte få med det vita. Koka upp mjölk, grädde, socker, saffran, kanelstång och citronskal. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter. 2. Blanda äggulor och majsstärkelse i en bunke. Koka upp gräddblandningen och häll över äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen. Värm på medelvärme under vispning tills den börjar sjuda och tjocknar. Sila genom en finmaskig sil. 3. Sätt ugnen på 225 °C. Rulla ut smördegen och stansa ut 10 st ca 8 cm stora rundlar och tryck ut i en smord muffinsplåt. Fördela krämen i formarna. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna. ¾ dl strösocker 6 äggulor 1 tsk majsstärkelse 75 g smör i tärningar Fyllning 150 g rumstempererat smör 1 dl brun farin GÖR SÅ HÄR 1. Apelsincurd: Blanda apelsinskal och -juice, citronjuice och socker i en kastrull och koka upp. Rör ihop äggulor och majsstärkelse och tillsätt den varma citrusblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen. Sjud på låg temperatur under omrörning tills curden tjocknar. Ta från värmen och rör ner smöret, lite i taget. Låt svalna och täck med plastfolie. Ställ i kylen minst 2 timmar. 2. Deg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk och saffran, rör tills jästen löses upp. Tillsätt mjöl, salt, strösocker och ägg och kör i en degblandare 5–10 minuter. Tillsätt smöret lite i taget och kör till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i kylen 4 timmar eller tills nästa dag. 3. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en ca 30 x 50 cm stor platta. Bred ut smöret och strö på farin socker. Rulla ihop degen och skär i 20 bitar och lägg i stora muffinsformar. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ca 1 ½ timme. 4. Sätt ugnen på 225 °C. Pensla bullarna med ägg, klicka eller spritsa i apelsincurden i mitten och strö på rörsocker. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter eller tills de är gyllene.