JULBAK CLEMENTINKAKA CA 12 BITAR / ÖVER 60 MIN IN
GREDIENSER 1 dl strösocker 4 clementiner 175 g rumstempererat smör 3 dl rörsocker 3 ägg 4 dl vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver ½ dl mjölk 2 krm mortlade kardemummakärnor vispad grädde till servering GÖR SÅ HÄR 1. Smält strösocker i en kastrull till en gyllene karamell. Häll ut karamellen i botten på en bakpappersklädd form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter och bred ut jämnt. Skala clementinerna och skär varje clementin i 4 skivor. Fördela på karamellen. 2. Sätt ugnen på 175 °C. Vispa smör och rörsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop. Sikta ner mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölk och kardemumma och rör ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i formen. 3. Ställ formen på en plåt, ifall karamellen läcker, och grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter. Låt svalna innan den vänds uppochner. 4. Servera med vispad grädde. TIPS Du kan också göra kakan med andra citrusfrukter, t ex apelsin eller blodapelsin. 9 BUFFÉ #11/2023
Buffé Äppelglögg med konjak
Buffé SAFFRANSSCONES Scones = billig frukostlyx! S
maksätt med saffran för den rätta julkänslan.
Buffé GRAVAD LAX Det kräver lite framförhållning m
en är väl värt mödan – grava egen lax i jul.
Buffé Matjessilltallrik med pepparrot
Buffé CARBONARA Trött på julskinkan efter jul? Anv
änd den i en krämig carbonara!