Buffé Äppelglögg med konjak
Buffé SAFFRANSSCONES Scones = billig frukostlyx! S
maksätt med saffran för den rätta julkänslan.
Buffé GRAVAD LAX Det kräver lite framförhållning m
en är väl värt mödan – grava egen lax i jul.
Buffé Matjessilltallrik med pepparrot
Buffé CARBONARA Trött på julskinkan efter jul? Anv
änd den i en krämig carbonara!
JULBORD VISPAD RICOTTA MED TRANBÄR OCH ROSMARIN 6
PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 250 g ricotta 1 ½ dl matyoghurt (10 %) ½ tsk salt ½ dl torkade tranbär 2 msk plockad rosmarin 2 msk hackade pistagenötter 2 msk balsamico 1 msk olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ricotta och yoghurt krämigt med salt. Bred ut på ett fat och toppa med tranbär, rosmarin och nötter. Ringla över balsamico och olivolja. Servera gärna med bröd. WELLINGTON MED GRÖNKÅL, PALSTERNACKA OCH LAGRAD OST 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 rödlök 1 vitlöksklyfta 400 g palsternacka 250 g svamp 150 g grön- eller svartkål 1 tsk torkad timjan 1 ½ dl hackade valnötter 1 msk japansk soja 1 ½ msk dijonsenap 2 dl riven lagrad ost 2 förp kyld smördeg à 250 g 1 uppvispat ägg olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär palsternackan i små tärningar. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skiva kålen. Fräs lök, vitlök och svamp i 2 msk olja ca 5 minuter tills svampen får lite färg. Lägg åt sidan. Stek palsternackan i 2 msk olja ca 5 minuter tills den mjuknar och får färg. Tillsätt kålen och fräs ytterligare ca 5 minuter. Häll allt i en bunke och blanda med nötter, soja, senap och ost. Smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna lite. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Rulla ut en smördeg på en bakpappersklädd plåt, rulla ut den andra smördegen över. Lägg fräset längs ena långsidan och rulla ihop. Gör ett fint mönster med baksidan på en kniv och pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter eller tills den är gyllene. PARMESANROSTAD BRYSSELKÅL 6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 500 g brysselkål 50 g smör 3 msk olja 1 riven vitlöksklyfta 1 dl panko 2 dl riven parmesan 2 krm cayennepeppar salt GÖR SÅ HÄR 1. Ansa och halvera brysselkålen. Sätt ugnen på 225 °C. Smält smöret och blanda med olja, vitlök, panko, parmesan, cayenne och 2 krm salt i en bunke. Tryck eller bred ut i en bakpappersklädd form ca 30 x 25 cm. Lägg den halverade brysselkålen med snittytan nedåt och strö över 2 krm salt. 2. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter, eller tills de är gyllene. SALLAD MED ROSTADE RÖDBETOR OCH GRAPEFRUKT 6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 800 g rödbetor 4 röda grapefrukter 65 g blandad sallad ¾ dl rostade pumpafrön ca 170 g chèvre olja, salt Dressing 2 msk olivolja 2 msk äppelcidervinäger 1 msk honung GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Blanda med 2 msk olja och 1 tsk salt på en bakpappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter. 2. Skala grapefrukterna med kniv och skär i skivor. 3. Fördela sallad, rödbetor och grapefrukt på ett fat, toppa med frön och chèvre. Rör ihop alla ingredienser till dressingen med 2 krm salt och ringla över. 19 BUFFÉ #11/2023