JULBAK PEPPARKAKSBISCOTTI MED APELSIN OCH VIT CHO
KLAD CA 45 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 100 g rumstempererat smör 2 dl brun farin 2 stora ägg 6 dl vetemjöl 360 g 1 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 msk pepparkakskryddor 1 msk finrivet apelsinskal 2 dl grovhackad sötmandel 100 g vit choklad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Rör smör och farinsocker mjukt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner mjöl, bakpulver, salt, pepparkakskryddor, apelsinskal och mandel. Knåda hastigt ihop. 2. Dela degen i 3 delar och rulla till ca 30 cm långa rullar och platta till lite. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Ta ut och sänk ugnen till 125 °C. 3. Skär varje längd i ca 15 sneda skivor och lägg dem med snittytan uppåt, ställ tillbaka i ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt svalna. 3. Smält chokladen och ringla över. FYLLDA PEPPARKAKOR MED KOLASMÖRKRÄM 20 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 40 pepparkakor 150 g mörk choklad Kolasmörkräm 100 g rumstempererat smör 1 dl florsocker 1 dl dulce de leche eller karamelliserad mjölk TIPS Baka biscotti att ge bort – perfekt present i adventstider! Du kan också använda glutenfria kakor när du gör fyllda pepparkakor. GÖR SÅ HÄR 1. Vispa upp smör och florsocker fluffigt med elvisp, tillsätt dulce de leche och vispa ihop. Klicka smörkrämen på hälften av pepparkakorna och lägg på resten av pepparkakorna och tryck ihop. Ställ i kylen 1 timme så de stelnar lite. 2. Smält den mörka chokladen och doppa halva kakorna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylen. 7 BUFFÉ #11/2023 SAFFRANSKRANS MED MÖRK CHOKLAD 2 KRANSAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 3 ½ dl mjölk 1 förp saffran ½ g 10 dl vetemjöl 600 g 1 dl strösocker 1 tsk salt 100 g rumstempererat smör 1 ägg uppvispat ägg till pensling Fyllning 200 g rumstempererat smör 1 dl strösocker 2 msk majsstärkelse 1 msk vaniljsocker 100 g hackad mörk choklad Glasyr 2 dl florsocker 2 msk kallt vatten GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk och saffran, rör tills jästen löses upp. Tillsätt mjöl, socker, salt, smör och ägg och kör i en degblandare, ca 10 minuter, till en smidig deg. Plasta degen och ställ i kylen minst 2 timmar eller upp till 8 timmar. 2. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser. 3. Ta ut degen på en mjölad bänk och dela i två delar. Kavla varje bit till en ca 35 x 20 cm stor platta och bred på fyllningen. Börja rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt. Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snitt ytan uppåt. Fläta ihop de två delarna till en krans, vik in ändarna under varandra. Upprepa med den andra degen. Lyft försiktigt över kransarna till två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme. 4. Sätt ugnen på 200 °C och pensla kransarna med ägg. Grädda en krans i taget i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Blanda florsocker och vatten till en glasyr och ringla över. TIPS Baka kransarna i förväg, förvara under bakduk om de ska ätas samma dag, i plastpåse om de ska förvaras 1–2 dagar. Värm på i 175 °C 5–10 minuter.
Buffé Äppelglögg med konjak
Buffé SAFFRANSSCONES Scones = billig frukostlyx! S
maksätt med saffran för den rätta julkänslan.
Buffé GRAVAD LAX Det kräver lite framförhållning m
en är väl värt mödan – grava egen lax i jul.
Buffé Matjessilltallrik med pepparrot
Buffé CARBONARA Trött på julskinkan efter jul? Anv
änd den i en krämig carbonara!