Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Nyårsdukat på Svaneholm Om det är nå
gon gång under året som man vill ha en riktigt lyxig meny så är det på nyårsafton. Vi åkte till Svaneholms slott i Skåne och bad Christian Videla att laga det de är mest kända för: knaperstekt ankbröst. Vi bjuder även på en alternativ meny som är minst lika god, men med lite enklare råvaror. TEXT ANNA GIDGÅRD RECEPT CHRISTIAN VIDELA FOTO PER MAGNUS PERSSON -Slottet har öppet för lunch varje dag, men kvällstid är det stängt om man inte har bokat för ett sällskap, berättar Christian Videla. DRYCKESTIPS TILL NYÅRSAFTON Bra mousserande vin till nyårsafton: Crémant d Alsace Jean-Baptiste Adam, Frankrike (nr 7760,119 kr) eller 1996 Ferrari Perlé, Italien (nr 7682,190 kr), så nära champagne man kan komma utanför Frankrike. NYÅRSMENY MED FISK BRUSCHETTA MED SVAMP OCH SERRANOSKINKA 2000 Allegro Chardonnay, Italien (nr 2456,60 kr), torrt vitt vin med frisk äpplig frukt liten vaniljfatton. Svaneholms slott. Nä r man kommer åkande längs uppfarten och ser det stora slottet torna upp sig vid sjökanten fläktar det rejält från svunna tider. Man börjar osökt tänka på ord som lyx och tradition. Christian Videla, som har förestått Svaneholms slott i två år, möter oss vid porten , och redan inne på slottsgården känner man dofterna från köket. -V i är helt otrendiga hä r på Svaneholm. Knaperstekta ankan ä r en klassiker som serverats hä r de senaste trettio åren, och det kom - mer vi at t fortsätta med. Åtta ton anka om året går det åt på Svaneholms slott. De har egen uppfödning av ankor, i Flyinge ett par mil därifrån på de skånska HÄLLEFLUNDRA MED HUMMERSÅS 1999 Plenio Classico Riserva, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien (nr 12361, 99 kr), smakrikt torrt vitt vin med frisk tropisk frukt och nötig fatton. PANNA COTTA MED KAFFESMAK Muscadel Red, 17,5 %, Sydafrika (nr 8308,85 kr), sött rött muskatvin med nötchokladig, bränd ton. NYÅRSMENY MED ANKA TIMBAL PÅ PILGRIMSMUSSLOR slätterna. Det gör att de kan bestämma foder, slaktvikt och anna t som är viktigt för kvaliteten. Det finns gott om ankor i Skåne över huvud taget, vilket gör at t även iCA-butiken är välförsedd med den varan. Christian köpe r förresten det mesta av sina råvaror i den lokala iCA-butiken i Skurup. Vad väljer man för dryck till festmaten? Christian har en klar åsikt. -De t är champagne som gäller. Särskilt på nyårsafton. Det passar utmärk t rak t igenom menyn. Men cava, spanskt mousserande vin, går naturligtvis också bra. 2001 Benefizium Porer Pinot Grigio, Italien (nr 12390,139 kr), torrt vitt vin med syrligt frisk päronfrukt och diskret fatkaraktär. ANKBRÖST MED RÖDKÅL 1999 Fabulae Barbera d Alba. Italien (nr 32211,116 kr), rött vin med delikat frisk körsbärig frukt och vaniljig fatton. VIT CHOKLADMOUSSE Asti Cinzano, Italien (nr 7711, 69 kr), sött mousserande vin med ren, frisk aromatisk muskatsmak.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40