Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 HALLEFLUNDRA MED HUMMERSAS FÖR 4 PER
SONER 4 bitar hälleflundrafilé å 175 g smör att steka i purjolök och endiver HUMMERSÅS: 2 schalottenlökar 1 msk smör 6 dl vatten 2 msk hummerfond 5 dl vispgrädde salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med såsen. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör. Häll i vatten och hummerfond och låt koka ihop till hälften. 2. Häll i vispgrädden och låt koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar. 3. Sätt ugnen på 125°C. 4. Smörstek bitar av tex purjolök och endive. Häll på lite sött vin, gärna sauternes, och låt småputtra en kort stund. 5. Stek fisken med skinnsidan nedåt först. Vänd fisken och stek andra sidan. Lägg på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Servera med kokt potatis, ev pressad. Några strimlor marinerade soltorkade tomater samt citronklyfta och lite krasse blir pricken över i. FÖR ALLA? Bruschetta med svamp och skinka innehåller gluten och mjölk; även ägg kan förekomma. Välj äggfritt bröd till äggallergiker och glutenfritt till den som har celiaki. Ändra till mjölkfritt: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör. Använd färskost baserad på soja, tex Beneviva, och välj bröd utan mjölk Hälleflundra med hummersås innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin eller olja. Välj havrebaserad »grädde», Oatly eller Beneviva i stället för vispgrädde. Kontrollera för säkerhets skull innehållet i hummerfonden. Vit chokladmousse innehåller inte gluten. Mjölk och ägg ingår. VIT CHOKLADMOUSSE FÖR 4 PERSONER 1 gelatinblad 2 äggulor 2 msk ljus sirap 75 g vit choklad 3 dl vispgrädde valfria bär till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. 2. Blanda äggulor och sirap i en liten kastrull. Sjud blandningen under vispning på låg värme tills den tjocknar till en kräm. Hacka chokladen och smält den i krämen tillsammans med gelatinbladen. 3. Rör i 1 1/2 dl vispgrädde, lite i taget. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa resten av grädden och vänd ner den i chokladkrämen. 4. Klä 4 portionsformar med plastfilm. Häll smeten i formarna. Lägg ev på en utstansad botten i samma storlek (se tips). 5. Ställ in i frysen. Låt tina ca 30 minuter i kylskåp före servering. Spola varmt vatten på formen så släpper moussen lätt. Servera med bär och ev lite sås/utspädd fruktpuré. Tips! En botten till moussen får man genom att använda färdig sockerkaksbotten eller ett nötigt flarn. Man kan även servera hallon mixade med lite socker som en sås till. 13 I
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40