Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 VANILJ HJÄRTAN Knepigt kan man tycka,
men värt besväret tycker många. Nu kan du prova själv. Smörj formarna väl och var inte ledsen om några av kakorna går sönder - de behöver inte vara jättetunna, de är goda ändå. CA 16 STYCKEN 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 3/4 dl socker 200 g rumsvarmt smör eller margarin FYLLNING: 1 ägg 1 msk socker 3/4 msk potatismjöl 2 dl mjölk 1 msk vaniljsocker GARNERING: florsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Smörj hjärtformar av metall väl. 2. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, socker och matfett till en smidig deg. Använd gärna matberedare. 3. Svep in degen i plastfilm och låt den vila svalt i ca 45 minuter i kylen. 4. Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda under vispning på svag värme tills krämen tjocknar. 5. Låt kallna och smaksätt därefter med vanilj. 6. Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen till en ganska tjock platta. Klä de smorda formarna med cirka hälften av degen. Buffé 12/2002 7. Lägg en klick kräm i varje form. Täck dem med ett lock av deg, kläm till degen väl runt kanterna. 8. Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. 9. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de ännu är varma. Sikta över lite florsocker strax före servering. HEMGJORD GLÖGG Du kan enkelt göra din egen glögg. Den här lagen kan man blanda med vin (och ev en skvätt sprit). Eller späd lagen med svartvinbärssaft för en alkoholfri glögg. CA 1 LITER 5 dl vatten 2 torkade pomeransskal 2 bitar torkad ingefära 2 bitar hel kanel 15 kryddnejlikor 2 tsk kardemummakärnor GÖR SÅ HÄR: 1. Mät upp vatten och alla kryddor i en kastrull. 2. Koka upp och låt koka sakta under lock i ca 30 minuter. Sila av lagen. GLÖGG MED ALKOHOL: Blanda lagen med ca 75 cl rött vin och 1 dl socker. Tillsätt ev 1 dl konjak eller annan sprit. Hetta upp, men låt ej koka. KRYDDIGA JULBRÖD Enkla bröd som kräver minimal förberedelsetid men som sprider juldoft i hela huset. Och smaken sedan... 2 BRÖD 5 dl rågmjöl 71/2 dl vetemjöl special 3 dl ljus sirap 1 dl strösocker 1 tsk målen kryddnejlika 1 tsk maien kanel 1 tsk målen ingefära 11/2 tsk bikarbonat 2 msk apelsinmarmelad 4 dl mjölk GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj 2 brödformar, ca 1 1/2 liter vardera, med matfett. 2. Blanda samtliga ingredienser i en stor bunke och blanda väl. 3. Fördela blandningen i de smorda formarna och jämna till ytan. 4. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. 5. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under en bakduk. FÖR ALLA? Vaniljhjärtan innehåller gluten, mjölk och ägg. Hemgjord glögg innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Kryddiga julbröd innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår.
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40