Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Fikon - ljuvligt juligt godis Det st
åtliga fikonträdet med sina vackra karakteristiskt stora gröna blad är tillsammans med mandelträdet och olivträdet en symbol för länderna kring Medelhavet. Hett klimat är en förutsättning för rikliga skördar. Fikon är mycket användbara och passar i många såväl bak- som matrecept. TEXT & BILD KÄRSTI STIEGE Färska eller marinerade fikon serveras gärna till en fyllig ost, den rökta skinkan eller till olika varmrätter med fläskkött. En tradition på den iberiska halvön ä r at t kombinera köt t med något sött, te x färska fikon. Torkade fikon återfinns som ingrediens i många bakverk och konfekt, ofta tillsammans med sötmandel. Vi nordbor ha r framför allt njutit av torkade fikon. Men nu kan vi även hitta färska fikon i butikerna. Det ä r en näst intill sensuell upplevelse at t under det lena skalet känna sötman av denna Medelhavsjuvel. En lyx i vardagen som med fördel passa r till både ostbrickan och desserten. Med varsam hand ha r fikonen plockats för att sedan läggas ut i solen att torka . Några veckor senare är de färdiga för export. Inspirerad av recept från Portugal använder jag torkade fikon både i matbröd och i mjuka kakor. Klipp fikonen i små bitar och blanda i degen. Torkade fikon kan också marineras tillsammans med kanelstång, kryddnejlikor och sherry som förstärker smaken. Lägg fikonen i en kastrull med lite vatten och sherry och låt sjuda några minuter tills de känns mjuka. Ställ å t sidan för at t vila några timmar. Detta passar utmärk t at t servera till lamm, kyckling och fläskkött. N u till jul kan vi utöka årets julgodis med söta, nyttiga fikonbollar och dekorativa fikonstjärnor. FIKONBOLLAR 20-3 0 STYCKEN ca 300 g torkade fikon 1 dl skållad sötmandel 1 msk kanel finhackad sötmandel till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj fikonen, mixa dem tillsammans med mandel och kanel i en matberedare. 2. Forma massan till runda små bollar och rulla dem i finhackad mandel. 3. Dekorera varje boll med en halv mandel. Förvara fikonbollarna i tättslutande förpackning i kylskåp. FIKONSTJÄRNOR Platta ut torkade fikon försiktigt med hjälp av en brödkavel, ev mellan två ark plastfilm. Klipp varje fikon till formen av en stjärna med en sax. Doppa skållad sötmandel i lite kanel och sätt en mandel i varje blad som ett stjärnblad. Förvara stjärnorna i en tättslutande förpackning i kylskåp. Fl KON FAKTA: Fikon är mycket nyttigt och innehåller rikligt med fibrer (2,5 g / 100 g) som håller magen i trim. De är också rika på kalium (230 mg) och kalcium (35 mg). Sötsugen efter maten? Ta ett fikon!
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40