Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Smått &C gott till jul Bjud på en här
lig jullunch som känns modern och fräsch, utan att klassikerna fattas. För många är den griljerade skinkan viktigast på julen. Om du serverar våra goda röror med saffran eller ädelost till blir det nästan en helt ny rätt. Och till eftermiddagsfikat den fantastiska saffranslängden med en fyllning av vit choklad, som är så saftig att den smälter i munnen. Glöggen, med pepparnötter och saffransskorpor till, passar lika bra till julklappsöppningen som på uppesittarkvällen. AV BITTE ESON FORSBERG FOTO ANDERS NORSELL PEPPARNÖTTER Ett gott tilltugg i stället för pepparkakor. Perfekt att servera på glöggfesterna som infaller under december månad. Håller sig utmärkt i burk med tättslutande lock. CA 65 STYCKEN 1 - 2 dl sötmandel 200 g rumsvarmt smör eller margarin 1 msk ljus sirap 2 dl socker 1 ägg 6 dl vetemjöl 2 tsk bikarbonat 2 tsk målen kanel 1 tsk målen ingefära 1 tsk målen kryddnejlika GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Skålla och skala mandeln. 2. Rör matfett, sirap och socker pösigt. Tillsätt ägget. 3. Blanda samman vetemjölet med bikarbonat och samtliga kryddor. Vänd ner i äggsmeten. 4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och 4 dela den i 8 lika stora delar. Rulla ut till längder och dela varje i ca 8 lika stora bitar. 5. Rulla dem till bollar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Tryck fast en hel eller halv mandel i varje kaka. 6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. SAFFRANSSKORPOR Goda och hållbara skorpor med smak av advent. Gör dem så stora som du själv vill ha dem. 60-7 0 STYCKEN 200 g skållad skalad sötmandel 200 g smör eller margarin 11/2 dl råsocker 1 dl socker 4 ägg 1 kuvert saffran (1/2 g) 1 sockerbit 1 -2 msk hett vatten 7 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta mandeln i ett par minuter i ugnen eller i en torr stekpanna. Låt kallna. 2. Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg. 3. Stöt saffran och sockerbiten i en mortel. Lös i lite hett vatten och vänd ner i äggblandningen. 4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i äggblandningen till en lös deg. Rör ner de hela rostade mandlarna. Blanda väl. 5. Sätt ugnen på 200°C. Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar, platta till dem lite med handflatan. 6. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter. Sänk till 175°C och grädda vidare i 15 minuter. 7. Ta ut och skär i snedställda bitar. Lägg på plåtar igen med snittytan uppåt och torka i ca 40 minuter i 100°C. FÖR ALLA? Pepparnötter och saffransskorpor innehåller gluten, mjölk och ägg.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40