Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Stefans, enkla • kokai kött AV TONY
WALLIN | RECEPT STEFAN BJUR | FOTO PEPE NILSSON Högre v i skivor säljs ofta till bra pris . Passa på och gö r et t storkok då. Koka kötte t enlig t receptet . Lå t de t svalna. Skär kötte t i stor a tärninga r och dela up p de t i lagom stora förpackninga r för infrvsning , använd dubbl a fryspåsar. Häl l på de n avsvalnade lagen, kny t och frys in . Nä r d u ska använd a kötte t ta r d u u t de t u r frysen på morgonen . Lägg de t i kylen, oc h låt tin a unde r dagen . Nä r d u komme r hem på kvällen ä r de t bara följa någo t av Stefans enkla recep t hä r nedan . Stefan Bjur (f d Torstensson) återkommer då och då med goda rätter som är extra enkla att laga. Den här gången handlar det om kokt kött . KOKT HÖGREV TILL OLIKA RÄTTER FÖR 10-1 2 PERSONER 3-4 kg högrev med ben 2 gula lökar 2 morötter 1/2 rotselleri 1 liten purjolök 20-30 vitpepparkorn 4-5 lagerblad 2 tsk torkad timjan eller ett par kvistar färsk GÖR SÅ HÄR: 1. Skär köttet i tjocka skivor. 2. Skala/ansa/putsa rotfrukterna. Dela dem i stora bitar. 3. Lägg köttet i en stor kastrull/ gryta, ca 10 liter eller två mindre. 4. Häll på vatten så det täcker. Ta upp köttet. Koka upp vattnet. 5. Lägg i köttet och koka upp. Koka i några minuter. Skumma noga tills vattnet är klart. 6. Lägg i rotfrukter och kryddor. Koka tills köttet är riktigt mört, det tar ett par, tre timmar. Koka under lock, tillsätt mer vatten om vätskenivån sjunker under köttet. Använd gärna köttermometer, vid 85- 90°C är det färdigt. Kock-knep! Sätt en stekgaffel i köttet. Lyft upp. Släpper köttet gaffeln är det tillräckligt mört. 7. Låt köttet svalna något. Dela det i tärningar och frys in i lagom stora portionspåsar med lag. KÖTTGRYTA MED OLIVER & BÖNOR FÖR 4 PERSONER 600 g kokt nötkött i tärningar 1 burk svarta oliver utan kärnor, ca 200 g 1 burk gröna oliver utan kärnor, ca 200 g 2 paket bacon å ca 140 g 2 burkar vita bönor i tomatsås å ca 400 g GÖR SÅ HÄR: 1. Värm köttet i lagen som det varit fryst i. 2. Häll av oliverna och skiva dem grovt. 3. Skär baconet tvärs över i mindre bitar. Fräs det i en högkantad stekpanna eller gryta. 4. Tillsätt bönorna, det varma köttet (ta inte med buljongen) samt oliverna. Servera gärna med kokt potatis KOTT- OCH CURRYGRYTA FÖR 4 PERSONER 600 g kokt kött i tärningar + buljong 2 gula lökar 2 fasta äpplen olja till stekning 2 vitlöksklyftor 2 msk curry 1 msk spiskummin 2-3 tsk socker 4 dl silad buljong från koket maizena redning ev 1 röd paprika GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka löken. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar. 2. Fräs lök och äpple i olja i en gryta. Pressa i vitlöken. Rör ner curry, spiskummin och socker. 3. Fräs en stund till. 4. Häll på buljongen. Koka i några minuter. Red med maizena. Garnera ev med finhackad röd paprika. Servera med ris, gärna basmati. SNABBLAGAD COWBOY-GRYTA FÖR 4 PERSONER 600 g kokt kött i tärningar 2 burkar vita bönor i tomatsås å ca 400 g 2 burkar tacosås å ca 235 g GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda kött, vita bönor och tacosås i en kastrull. 2. Koka upp, låt sjuda i ca 5 minuter. Garnera gärna med några kvistar färsk timjan eller persilja. Servera med kokt potatis och ett grovt bröd.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32