Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 Lördagsgptt Festgryta för fjällstuga
n Fem minuter till förberedelser och en och en halv timme på spisen. Ett idealiskt recept när man vill ägna sin tid åt annat än köksarbete, till exempel att packa klart före avresan till fjällen. AV BERIT PAULSSON | FOTO LARS PAULSSON Väl upp e i fjällstugan är grytan gul d värd , bara at t värma oc h njuta av run t borde t eller kanske ut e i solskene t vid stugväggen . I bris t på planering gå r de t också br a at t laga grvtan i et t litet primitiv t fjällkök. E n kniv, en gryt a oc h e n spisplatta är allt som behövs . Koka pasta till. Eller kö p tvättad potati s och skär i 2 cm stora bita r me d skalet kvar. Läg g po - tatisen i botte n p å en sto r grvta och häll de n färdiga köttgrytan över. Koka alltsamman s i ca 15 minute r tills potatisen är mjuk . Bara at t servera . Godissuge n bruka r ma n bli efter e n da g i snö n och desserten lagar vi av medhav d "nödprovi - ant" ; e n chokladkaka , lite nötte r och e n förpackning minibaguett e som ma n baka r av själv i ugnen . Barnen vill oftas t kompletter a med glass . VINTER G RYTA FÖR 4 PERSONER 600 g benfritt nötkött, tex högrev, rostbiff eller grytbitar 1 burk färdig tomatsås, gärna med grönsaker, ca 400 g 1 dl vitt vin eller vatten 1 dl vispgrädde 1 tsk rosmarin 1/2 dl marinerade vitlöksklyftor 1 dl svarta oliver med kärnor GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp tomatsås, vin eller vatten, grädde och rosmarin i en gryta. 2. Skär köttet i bitar och lägg ner i såsen. Låt det koka med lock på svag värme ca 1 1/2 timme. 3. Dela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg ner dem och oliverna i grytan. Låt den koka ytterligare några minuter. 4. Servera med kokt pasta. GRATINERAD CHOKLADBAGUETTE De här gratinerade bröden går under namnet "fjällbakelse" och är ett måste efter en dag i backen. Mjölkchoklad brukar uppskattas av de små medan vuxna kanske föredrar en mörkare sort. FÖR 4 PERSONER 1/2 ljus eller mörk chokladkaka, ca 50 g 4-5 valnötskärnor eller andra nötter 8-10 skivor minibaguette ev kakao GÖR SÅ HÄR: LSät t ugnen på 250°C. 2. Grovhacka choklad och nötter. Skär brödet i skivor. 3. Lägg bröden på en plåt och lägg på choklad och nötter. Gratinera i övre delen av ugnen tills brödet blir krispigt och chokladen börjar smälta, 3-4 minuter. 4. Sikta ev över lite kakao och servera med glass. Drick starkt kaffe till.
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32