Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Barnens skafferi TEXT ANNA GIDGÅRD |
TECKNINGAR CHRISTOFFER PERTOFT Det är sportlovstider och många barn är hemma själva från skolan. Om man bara vet hur man gö r är de t ofta roligt att själv fixa lunch eller kanske mellanmål. Hä r kommer lite tips. Många fler recept och mellanmålstips hittar du på webben . Barnens Skafferi finns unde r www.ica.se. FISKPINNEBURGARE Den här rätten är lätt att laga, den tar ca 25 minuter. Det blir 4 portioner. 1/2 isbergssalladshuvud 1/2 rödlök 8 fiskpinnar 1 msk smör/margarin 4 hamburgerbröd gurkyoghurt GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla isbergssalladen. Skala rödlöken och skär den sedan i skivor. 2. Stek fiskpinnarna i matfettet i en stekpanna. 3. Värm hamburgerbröden i ugn, 1 25°C, eller i brödrosten. 4. Bre gurkyoghurt på underdelen av bröden. Fördela sallad och lök över och lägg sedan 2 fiskpinnar överst. Lägg på locken och servera genast. DAGOBERTARE En sån här stor macka med massor av olika grönsaker och fyllningar brukar kallas Dagobertare. Namnet har den fått från den tecknade serien Blondie. Blondies man, som heter just Dagobert, älskar jättemackor. Han brukar göra så stora mackor att han inte får plats med dem i munnen. Vet du hur stor Sveriges största smörgås var? Jo, det var en räksmörgås på 2 355 kg, och det var 6 000 människor som kunde äta den. Den gjordes i Uddevalla den 28 september 1991 enligt Guinness rekordbok. För alla? Den som inte tål gluten kan använda glutenfria fiskpinnar och hamburgerbröd. Gurkyoghurten är glutenfri, liksom fruktspetten och milkshaken. Använd glutenfritt knäckebröd till turbofilen. Alla recept utom fruktspetten innehåller mjölk. Gurkyoghurten och fruktspetten är äggfria. Använd äggfritt bröd i filen. Fiskpinneburgarna kan innehålla ägg. Kontrollera därför noga vad fiskpinnarna och hamburgerbröden innehåller. Gör milkshaken äggfri genom att utesluta glassen och använd istället isglass eller sorbet utan ägg. MELLISTIPS Turbofil, som ger mycket energi, gör du genom att smula ner hårt bröd och tillsätta mosad eller skivad frukt i filen. GURKYOGHURT Skölj och grovriv 1/2 gurka. Krama ur så mycket vätska som möjligt och lägg gurkrivet i en skål. Rör ihop 1 dl matlagningsyoghurt med 1 msk honung och blanda med gurkan. Smaka av med 2 krm salt och 1/2 krm vitpeppar. SPETT Fruktspett är roligare att äta än hela frukter. Skär bitar av banan, äpple, päron, apelsiner och andra frukter du gillar. Spetsa bitarna på en pinne, gärna en naturlig från ett träd. Bryt av den vassa spetsen så kan du äta spettet som en glasspinne. SHAKE Bananmilkshake är supergott och läskande. Mosa en banan och blanda med vaniljglass och lite mjölk. Lagom till en shake är 1 banan, 2 dl glass och 1 dl mjölk. Bäst blir shaken om du gör den i en mixer.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32