Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 Annas curry Skicka Brev, fax eller e
-post till: Annas curry Box 6630 11384 Stockholm Fax: 08-728 23 37 anna.gidgard@forlaget.ica.se Stek köttet rätt För att få bästa resultat ska man ta fram köttet man ska steka i god tid så att det får rumstemperatur. Snitta ev fettkant så att köttet ligger plant i pannan (om du vill skära bort fettet - gör det efter stekningen). Torka av köttet med hushållspapper och salta strax före eller under stekning. Vänd köttet en gång, reglera värmen så att köttet får en fin yta. Kummin eller spiskummin Bengt Wahrgren i Älta har skrivit till mig och frågat vad det är för skillnad på kummin och spiskummin. Kummin (carum carvi) kan vara vår äldsta bevisligen använda krydda. Den växer vild över stora delar av Europa, även i Sverige. Kummin är en vanlig brödkrydda och får också sätta smak på ost, brännvin och surkål. Fröna är svåra att skilja från spiskumminfrön, de är gråbruna, små och ovala med åsar, och de kommer båda från samma växtfamilj, de flockblomstriga växterna, Apiaceae. Växten är tvåårig. Det arabiska namnet är karauya som blev till engelskans caraway. "Spis" i spiskummin (cuminum cyminum) kommer från engelska ordet spice som betyder krydda, alltså kryddkummin. Spiskummin, men i vissa fall även kummin, är vanligt förekommande i curryblandningar och även i garam masala. Om man torrostar spiskummin innan man använder den så får man fram mer av smaken. Den passar mycket bra till fisk och grönsaker. Spiskummin användes i det gamla Egypten främst som läkemedel. Den sägs minska väderspänningar och fungera kramplösande. Fakta hämtade från Prismas stora bok om kryddor och Boken om kryddor (Rabén Prisma) . Läsartips I stället för ströbröd, i exempelvis kakformen, använder jag ofta vetekli som är fiberrikt och utan kalorier. Det blir ingen smakskillnad. Och köttbullssmeten blir precis lika god, men nyttigare. Jag strör det också på filen. Det mättar och magen håller sig igång. Maud Lundgren, Malmö Webb-tips! www.meaninggreen.se I Gröna receptbanken kan man söka bland inskickade vegetariska recept. Man kan klicka i om rätten inte får innehålla gluten eller laktos eller om man bara vill ha veganrecept exempelvis. Det går också att tävla med sitt eget recept. www.vegkitchen.com Här kan du hitta vegetariska recept som verkligen låter goda, under olika teman och till olika högtider. Skördemeny, kärleksmeny, snacks efter skolan... Recepten verkar enkla. På engelska. www.copykat.com Restaurangrecept du kan göra hemma. Kanske inget vi känner igen från svenska restauranger, men en källa till inspiration kan det ju vara ändå. På engelska. Gott med ost Färskost är en snabb räddare i köket. Kan blandas med både salt och sött och användas som både fyllning och pålägg, varmt och kallt. Tillsammans med sweet chilisås blir det en god fyllning till kycklingrulader. Till dessert fungerar russin, pernod och farinsocker. Vitlök och örter passar till mackan. Bernt Tiberg har tillsammans med sin hustru funderat ut detta läckra recept. Philadelphiasnurra med exotisk fruktsallad FÖR 4 PERSONER Rosta 1/2 dl kokos i torr panna. Låt svalna och blanda med 150 g philadelphiaost. Smaksätt med 1 hackad syltad ingefära och 1 msk honung. Kavla ut 1 djupfryst smördegsplatta till ca 20 x 30 cm. Lägg fyllning i en tjock sträng längs långsidan. Rulla ihop som en rulltårta. Pensla med ägg och strö över lite kokos. Grädda i 225-250°C i 6-9 minuter. Låt svalna och skiva upp. Servera med fint skuren frukt. Kockknep Slå till en gång på vitlöksklyftan med baksidan av kniven så blir den lättare att skala. "Alla publicerade tips och recept belönas med en fin bok!" Öppna dina sinnen Ibland drar man sig för att gå på museum - det blir så mycket på en gång. Ett tips är att då ha ett speciellt tema när man vandrar runt. På Nationalmuseum kan man leta upp målningar med anknytning till mat, och sedan gå hem och laga en festmåltid. Specialvisningar för föreningar och grupper finns också. Då blir det förstås ett annat pris, men man får också precis det man vill ha. De hundraåriga konstverken får nytt liv när en kunnig person berättar om dem och man upptäcker saker man inte hade en aning om.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32