Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 En julig chutney med olika sorters t
orkad frukt tillsammans med ett par bitar ost blir en spännande övergång från det varma till desserten. Eftersom chutneyn är rejält söt passar det bra med en syrlig ost, tex chévre, och en kryddig sort samt kanske en vällagrad svensk hårdost. Servera gärna med ett glas portvin. CHUTNEY Till det här receptet har jag använt många olika torkade frukter, men det går naturligtvis bra att ta färre sorter. Gör så här: Strimla 1 dl sviskon eller katrinplommon, ca 10 s t 1 dl dadlar, ca 5 st. och 1 dl torkade aprikoser, ca 10 s t Koka upp 1 dl socker, 1 dl äppelcidervinäger och 1 dl vatten. Lägg i frukterna och 1 dl russin. Koka i 5 minuter. Ta av från värmen och rör i 1 dl pinjenötskärnor, ca 50 g. Häll upp i en burk och ställ sval t MANDELKAKA En lite kladdig kaka som med fördel kan göras en dag innan den ska ätas. Aprikospurén gör kakan saftig och förstärker mandelsmaken. CA 8 BITAR 2 ägg 1 1/2 dl socker 1 dl sötmandel 1 dl hasselnötter 100 g mandelmassa 2 dl aprikospuré (1 barnmatsburk, 200 g) 2 msk smör 1/2 dl vetemjöl 1 krm bakpulver 1 dl vispgrädde florsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 2. Skålla, skala och mal mandeln. Hacka hasselnötterna. Hacka mandelmassan. 3. Rör ner aprikospuré, mandel, nötter och mandelmassa i äggsmeten. 4. Smält smöret och rör ner det i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det. Vispa grädden och rör försiktigt i den. 5. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan stå minst ett par timmar i formen innan den serveras. Pudra med florsocker. BÄRKOMPOTT Koka en lag och lägg ner tex blåbär, hallon, björnbär och klyftor av färska fikon. FÖR 10 PERSONER 1 flaska rött gott vin (75 cl) 11/2 dl råsocker 1 kanelstång 1 vaniljstång 1 bit citronskal 6 färska fikon ca 2 liter bär, det går utmärkt med frysta GÖR SÅ HÄR: 1. Häll vinet i en kastrull, blanda med sockret och kryddorna. (Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna.) Lägg i citronskalet. 2. Koka upp och låt koka i 30-40 minuter. Låt svalna. Ta upp citronskalet. 3. Skär fikonen i klyftor. Blanda bär och frukt i en skål. Häll på lagen och låt stå i minst två timmar. Servera med mandelkaka och ev vispad grädde. FÖR ALLA? Chutney innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Mandelkaka innehåller gluten, mjölk och ägg. Bärkompott innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Servera med tillbehör som passar vid ev allergi.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40