Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Annas Curry Skicka brev, fax eller e
-post till Annas Curry Box 6630 11384 Stockholm Fax:08-7282337 anna.gidgard@forlaget.ica.se FOTO JOEL WÅREUS GODIS FOR BARNEN Alla barn vill hjälpa till med julgodiset Men bubblande het knäcksmet är inget för fumliga barnfingrar. Mandelmassa, marsipan och nougat är bra alternativ som kan rullas, skäras och formas till godis. Marsipanbollar kan man göra lite roligare genom att blanda i små bitar av cocktailbär, fikon eller russin. Choklad kan man smälta i mikro och pensla på exempelvis marsipanbollarna. Teaterkonfekt: Arbeta mandelmassa smidigt Dela i tre bitar och färga varje bit med några droppar hushållsfärg, exempelvis röd, grön och gul. Rulla ut bitarna till längder. Lägg dem ovanpå varandra och platta till lite grann. Bre eventuellt smält blockchoklad ovanpå. Skär i bitar. Mandelnougat: Kavla ut mandelmassa till en 1/2 cm tjock skiva. Skär ca 1/2 cm tjocka skivor av nougat Lägg dem kant i kant på mandelmassan. Gör ev vågmönster på nougaten med en gaffel. Skär i små fyrkanter. Garnera ev med en silverkula eller annan dekoration. G LOGG PÄRON Skala fyra päron och skär varje i fyra delar. Ta bort skaft och kärnhus. Lägg päronen i en kastrull. Riv skalet av en citron och tillsätt det och citronsaften. Häll över ca 2 dl glögg och koka tills päronen är mjuka. Låt dem kallna i glöggspadet Servera med lättvispad grädde. PUFFKOLA Ett otroligt snabbt julgodis, som ändå får god kolasmak Blanda 100 g margarin, 1 dl strösocker, 1/2 dl ljus sirap, 1 msk kakao och 3 msk vetemjöl. Låt koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 5 minuter. Rör hela tiden. Blanda snabbt i 3 dl puffat ris. Häll ut massan på bakplåtspapper på en plåt Bre ut till en kaka och låt kallna. Dela kakan i bitar. Man kan också klicka smeten i ischokladformar. UUVLIG JUL Livet kan aldrig bli så perfekt som det är i såna här myspysböcker. Men det är väldigt härligt att sitta och bläddra. Vinterns och julens glädje (Bonniers) har kapitel som heter ljus och doft, kort och paketinslagning, julens mat och blommor och vinterpicknick Här framgår tydligt att julen inte längre måste vara röd. Den kan lika gärna vara silvrig, pastellig eller naturlig. Kanske, kanske ska jag göra hemmagjorda julgransprydnader i år. Eller en ljuslykta. Eller så bläddrar jag bara... GLÄDJEÄMNEN • På Steninge slott pågår en utställning om kaffe, te och choklad, fram till 20 januari 2002. För både barn och vuxna berättas om myter, sagor och historik om dessa tre glädjeämnen i livet Möjlighet finns att lukta, känna och smaka och se historiska föremål. Det blir Guinness rekordförsök, bland annat med världens minsta kaffekopp. www.stenmgeslott.com G LOGGJULGODIS Riv 200 g mandelmassa och blanda med 1-2 msk glögg (det får inte bli för blött, då går det inte att forma bollar). Rulla till små bollar. Doppa bollarna i smält choklad. Låt kallna på smörgåspapper. ADELOSTM U FFIN S Den lite ovanliga kombinationen ädelost och pepparkaka är suverän. Här är en ny variant, som passar att servera på glöggbjudningen. Sätt ugnen på 200°C Vispa ihop 1 paket lättbakad pepparkaka (ca 420 g) med 2 dl vattten enligt anvisning på förpackningen. Ställ ca 16 bullformar på en plåt och fördela smeten i formarna med två skedar. Skär 125 g ädelost i bitar och tryck ner dem lätt i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Recept från Hembakningsrådet FINSK KALROTS LADA För ett par år sedan hade vi ett reportage om julmat och hade med en finsk kålrotslåda. Många hörde av sig och sade att det absolut inte var en traditionell finsk låda (även om den var god). Det verkar som om alla familjer har sin speciella variant Den här har Anna-Lisa Rickman i Kungsängen skickat in. För 10 personer (som del av julbordet). Gör så här: •Skala och skär 1 kg kålrötter (ca 2 stora) i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka. • Låt 2 dl ströbröd svälla i 4 dl grädde. •Häll av kålrotsspadet men spara det Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem. • Blanda ströbröd, mixad kålrot 1 dl sirap samt 1 1/2 tsk mald ingefära, 1/2 tsk vitpeppar och 1 msk salt Vispa upp ett ägg lätt och tillsätt de t Späd med spadet till lös konsistens. • Sätt ugnen på 175°C. Häll massan i en ugnssäker form. Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas. Tips! »Förra julen hade jag glöm t att köpa ansjovis till Janssons . Men jag fann två överblivna matjessillsburkar i skafferiet. Det blev den godaste Jansson som vi någonsin smakat. Hädanefte r komme r jag alltid at t använda matjessill i stället för ansjovis. Jag lovar, det är vär t at t prova.« Els-Marie Bunkeflostrand Cleenholm,
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40