Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Paket med smak av jul Ofta vill man
ha med sig något litet när man är bortbjuden så här innan jul. Att få något hemlagat brukar uppskattas av de flesta, och om man dessutom kopplar ihop det med något nytt till köket är det en extra bonus. AV ANN A GIDGÅR D & PIA SELLSTED T FOTO JOE L WÅREU S FJALLKONFEKT I GLASSKAL Visst är skålen fin som den är, men att den redan är fylld med julgodis är en bonus. Fjällkonfekt ska ha en lite mör, sockrig konsistens, inte vara seg som kola. GÖR SÅ HÄR: Låt 3 dl socker, 3 msk smör, 1 msk vaniljsocker, 2 dl mjölk och 3 msk kakao bubbelkoka i en vid kastrull. Koka tills smeten börjar tjockna och stelna, ca 30 minuter. Den är klar när man kan göra ett streck med sleven i smeten och den är trög . Häll ut smeten i en smörad långpanna, ca 20x30 cm. Låt kallna. Bryt i bitar. KANDERADE APELSINSKAL Ge bort ett ciseleringsjärn och en liten påse eller skål med hemgjorda kanderade apelsinskal att garnera jultårtan eller tryffeln med. Tvätta apelsinen, skär tunna strimlor av skalet med järne t Koka dem mjuka några minuter i sockerlag. Ta upp och vänd i socker. Låt torka tills de blir hårda. MUFFINSI FORM Muffinsform med teflonbeläggning är smi - dig t Nu finns också dessa för bara sex muffins som blir amerikanskt stora. Passa på att ge bort en plåt nybakta muffins samtidig t Antingen från mix eller eget recep t Tips! Gör muffins från mix, men gör en enkel topping så känns de hembakta. Rör ut 200 g philadelphiaost med 1 - 2 msk florsocker. Bre detta på muffinsarna. Lite, lite finrivet citronskal i toppingen kan vara got t BONDKAKOR I CELLOFAN Rör 200 g smör, 2 dl socker och 2 msk sirap kraftigt gärna i maskin, så att det blir porös t Finhacka 1 dl sötmandel. Rör ner den, 5 dl vetemjöl och 1 tsk bikarbonat så att det blir en deg. Ta upp på bakbord. Gör en rulle av degen. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Grädda i 200°C i 6- 7 minuter. De ska ha fin , gyllenbrun färg. GLÖGGESSENS I FIN FLASKA När essensen är slut har man en fin flaska kvar. Den här satsen blir ca 5 dl och räcker till två flaskor rött vin ä 75 cl. GÖR SÅ HÄR: Lägg 3 torkade pomeransskal, 3 bitar torkad ingefära, 3 bitar hel kanel, 3 stjärnanis, 112 msk hel kryddnejlika och 1 msk stött kardemumma i en burk. Häll i 2 dl okryddad spri t Låt stå ett dygn. Sila av spriten. Värm försiktigt 3 dl socker med 2 msk rött portvin så att det löses upp. Låt svalna. Blanda i 2 dl rött portvin. Blanda det med spriten. Häll upp på fina flaskor. När det är dags att dricka glöggen, blanda essensen med rött vin och värm (utan att koka). FLER ÄTBARA PRESENTER: Sockerkaksform med din godaste kaka i. Hemrostade salta mandlar och en fin flaska sherry. Hembakta saffransskorpor i fin burk. Handdukar till köket med ett nybakt bröd invirat i handduken. Exklusiv pajform med äppelpaj i. Limpform i metall, där en hembakad limpa redan ligger. ROD SAFFRANSPESTO En uppskattad present om man är bortbjuden veckorna före jul. Vem blir inte glad åt att få nästa dags kvällsmat fixad? Peston håller sig ca 1 vecka i kylskåp. GÖR SÅ HÄR: Mixa ca 50 g valnötter, 8-10 marinerade soltorkade tomater, 1/2-1 kuvert saffran ä 1/2 g och 150 g grovriven parmesan. Pressa i 1 vitlöksklyfta. Späd med olja till önskad konsistens (använd ev oljan från de marinerade tomaterna) och peppra. Lägg i en fin burk.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40