Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 SHERRYSIL L Enklare än traditionell s
herrysill blir det när man gör den på matjessill. Färska tomater ger en extra fin smak. 300 g matjesfiléer 3 tomater 1 apelsin 1 schalottenlök 2 msk tomatpuré 4 msk torr sherry 2 msk vinäger (ej balsamvinäger) 5-10 droppar tabasco 1 krm socker 1/2 tsk salt 2 msk hackad dill GÖR SÅ HÄR: 1. Skär matjessillen i smala bitar. Dela tomaterna, skär bort skaftfästet och kärna ur dem. Skär tomaterna i små bitar. Pressa juicen ur apelsinen. Skala och hacka löken fint. 2. Rör ihop tomatpuré, sherry och vinäger. Krydda med tabasco, socker och salt. 3. Tillsätt tomatbitar, apelsinsaft, lök och dill. Vänd ner sillen. Ställ kallt. INLAG D SIL L 3 dl vatten 2 dl socker 1 dl ättiksprit (12%) 2 burkar urvattnad inläggningssill å 420 g pepparrot, ca 3 cm 1 bit färsk ingefära, ca 3 cm 1 morot 1 bit purjolök, ca 1 dm 10 kryddpepparkorn 10 nejlikor 3 lagerblad 1 rödlök GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt kallna. 2. Skär sillen i bitar. Skala och skär pepparrot och ingefära i skivor/slantar. Skala moroten och skär i slantar. Skölj och strimla purjolöken. 3. Varva alltsammans utom rödlöken i en burk och häll lagen över. Sillen är klar att ätas nästa dag. Lägg upp sillen och dekorera med skivor av rödlök. SELLERISALLA D Perfekt till rökt fisk, tex ål och lax. 500 g oskalad rotselleri 1 -2 msk pressad citronjuice 2 äpplen 2 dl gräddfil 1 msk dijonsenap 1/2 dl finhackad persilja salt, peppar 1 dl valnötskärnor GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och strimla/riv sellerin grovt. Häll på lite citronjuice så att den inte mörknar. 2. Dela, kärna ur och strimla äpplena tunt. 3. Blanda gräddfil, senap, persilja, salt och peppar. Rör i selleri, äpple och valnötskärnor. Spara ev några till dekoration. GRAVA D LA X 1 kg laxfilé med skinn (fryst i minst 3 dygn) 1 -2 msk olja 3/4 dl salt 3/4 dl socker 2 msk krossad vitpeppar 4 dl grovt skuren dill GÖR SÅ HÄR: 1. Torka av laxen med hushållspapper och smörj in den med oljan. Blanda salt, socker och peppar. Strö det över laxköttet. 2. Lägg på dillen och lägg laxen i en plastpåse. Tillslut påsen och lägg laxen med köttsidan ner i en form. Lägg på en skärbräda eller liknande och ovanpå denna en lätt tyngd så att laxen ligger under press. 3. Ställ i kylskåp. Laxen är klar efter 1 -2 dygn beroende på tjocklek. Skär i tunna skivor och servera med sås, citronklyftor och peppar. SA S TIL L GRAVA D LA X 2 dl créme fraiche 2 msk grovkornig senap, helst osötad 2 tsk ljus sirap 1 -2 krm nymalen vitpeppar 1 -2 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop alla ingredienser, i nämnd ordning. Rör/vispa tills såsen blir tjock. Ställ kallt. FÖR ALLA? Sherrysill innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Inlagd sill innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Sellerisallad innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: uteslut gräddfilen och använd i stället äkta majonnäs som binder samman salladen och ger god smak. Gravad lax innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Sås till gravad lax innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: uteslut créme fraiche och använd i stället ca 11/ 2 dl olja som först tillsätts droppvis, sedan i en fi n stråle under kraftig omrörning tills såsen är krämig.
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40