Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 REVBENSSPJÄLL Spjällen penslas generö
st med en sås gjord på bland annat mango chutney, senapspulver och ingefära. 11/2 kg revbensspjäll ca 1 tsk salt, 1 krm peppar smör eller olja till stekning 1 citron 1 dl mango chutney 2 msk sweet chilisås 2 msk senapspulver 1 msk målen ingefära ev 1 msk mald spiskummin GÖR SÅ HÄR: 1. Salta och peppra spjällen generöst och bryn dem runt om i en stek- eller grillpanna. Lägg över dem i en ugnssäker form. 2. Sätt ugnen på 175°C. Pressa citronen och blanda den med resten av ingredienserna. 3. Pensla spjällen med såsen. Stek i ca 1 1/2 timme mitt i ugnen. Ta ut och pensla spjällen några gånger under stekningen för extra smak. KÖTTBULLAR 600 g nötfärs 1/2 dl ströbröd 1 dl mjölk 1 gul lök 2 ägg 2 msk sirap 1 msk dijonsenap ev 1 tsk torkad timjan salt och peppar ca 1 msk smör och 2 msk olja att steka i GÖR SÅ HÄR: 1. Låt ströbrödet svälla i mjölken. Skala och finhacka löken. Mjukstek den i smör och låt den sedan svalna. 2. Rör ihop alla ingredienser. Forma små fina bollar och stek i omgångar i en panna. GRIUERING 1 dl grovkornig söt senap 2 krm målen kryddnejlika 1 tsk målen eller stött fänkål 2 msk ströbröd 1 msk konc apelsinjuice salt, peppar ströbröd att strö över GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Rör ihop alla ingredienser utom ströbrödet. 2. Skär bort svalen och torka av skinkan väl med hushållpapper. Bre på griljeringsmassan. 3. Sikta över lite ströbröd. Ställ in i ugnen i 10-15 minuter eller tills den fått fin färg. Ta ut och låt svalna. FÖR ALLA? Revbensspjäll innehåller inte mjölk eller ägg. Gluten kan ingå i senapspulver, använd i så fall i stället vanlig färdig senap. Köttbullar innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra så här till glutenfritt: använd glutenfritt ströbröd, PO-fiber eller Fibrexf lingor. Mjölkfritt: använd mjölkfritt ströbröd, välj mineralvatten eller vanligt vatten ROTFRUKTSGRATÄNG Går utmärkt att göra 1 dag i förväg. 3 dl mjölk 3 dl vispgrädde 2 vitlöksklyftor 1 tsk salt, 1 krm peppar 500 g palsternackor (ca 3 st) 500 g jordärtskockor (ca 8 st) 300 g potatis (3-4 st) GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. Koka upp mjölk och grädde. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och peppar. 2. Skala och skiva rotfrukterna tunt, 2-3 mm, och lägg ner dem i gräddmjölken. 3. Sänk värmen och låt sjuda i 25-30 minuter tills grädden börjat tjockna och rotfrukterna börjat mjukna. Rör om försiktigt då och då så att det inte fastnar i bottnen på kastrullen. 4. Häll över i en ugnssäker form och gratinera 1 10-15 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Ta ut och låt svalna i minst 10 minuter före servering. BRYSSELKÅL 500 g brysselkål 2 vitlöksklyftor 3-4 kvistar bladpersilja 1/2 dl olivolja 1/2 tsk salt 1 krm peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skölj brysselkålen. Torka dem i en handduk och dela dem sedan på mitten. Skala och skiva vitlöken tunt. Hacka persiljan. 2. Stek brysselkålen i olivolja några minuter, lägg i vitlök och persilja. Stek i ytterligare några minuter. Salta och peppra. Kålen ska vara lite »al dente«. Vill man ha den helt mjuk kan man förvälla kålen ett par minuter innan man steker den. ROSTAD PUMPA Får man inte tag på pumpa kan man använda sötpotatis i stället. Skär den då i mindre klyftor. FÖR 6- 8 PERSONER 11/2 kg pumpa 2 vitlöksklyftor 1/2 dl olivolja 1 tsk gourmetsalt 1 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala pumpan, dela den på mitten och kärna ur den. Skär pumpan i 3 cm tjocka klyftor. Ställ dem i en ugnssäker form. 3. Pressa vitlöken, blanda den med oljan och häll detta över pumpaklyftorna. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. i stället för mjölk och stek i enbart olja i stället för smör. Aggfritt: välj ströbröd utan ägg och uteslut äggen i färsen. Griljering innehåller gluten. Mjölk och ägg kan förekomma i ströbrödet Ändra så här till glutenfritt: använd ströbröd utan gluten. Rotfruktsgratäng innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Brysselkål innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Rostad pumpa innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Rödkålssallad innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Saffransyoghurt innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. • RÖDKÅLSSALLAD FÖR 6- 8 PERSONER En frisk, lite syrlig och lite söt sallad. Det viktigaste är att man strimlar grönsakerna så fint man bara kan. Använd en vass kniv eller en matberedare. 1 kg rödkål 3 morötter DRESSING: 11/2 tsk grov osötad senap 2 msk vinäger, gärna balsamvinäger eller äppelcidervinäger 1 tsk flytande honung 1 dl neutral olja ca 1 tsk salt 1/2 tsk nymalen svartpeppar 1 dl rostade solrosfrön GÖR SÅ HÄR: 1. Ta bort de yttersta bladen på rödkålen. Skala morötterna. 2. Blanda senap, vinäger och honung i en liten skål. Vispa i oljan droppvis och smaka av med salt och peppar. 3. Strimla rödkål och morötter så tunt som möjligt eller riv på det grövsta på rivjärnet. Blanda med dressingen, strö över solrosfrön och servera genast. SAFFRANSYOGHURT 1/2 påse saffran ä 1/2 g 1 msk färskpressad citronjuice 2 dl naturell yoghurt 1/2 tsk finhackad vitlök 1 tsk finhackad röd chilifrukt salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ut saffranet i citronjuicen. 2. Blanda med resten av ingredienserna. Ställ kallt. Går bra att göra dagen före.
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40