Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Gamla & nya traditioner Det är inte
många dagar kvar till jul. Alla firar på sitt sätt och med sina bestämda traditioner. Hur stort julbordet ska vara, vilken dag granen ska kläs och om man ska gå i julottan eller inte för att det ska bli en riktig jul. Kalle Anka på julafton ä r lika självklar för många svenskar som julkrubba , risgrynsgröt och julklappar. Men nu när barnen kan se tecknat på teve så gott som varje dag har många vuxna tagit över barnens tradition med Kalle Anka. De tittar på när mössen syr Askungens balklänning och suckar njutningsfullt när Lady och Lufsen förenas i en spagettikyss medan mänga barn i stället spejar i fönstren efter tomten . MATTRADITIONERN A SPRIDE R SI G Skinka, köttbullar och inlagd sill är väl julbordsstandard över hela landet liksom Janssons frestelse, risgrynsgröt och rödkål. Men sedan varierar det ganska mycket mellan olika landsändar. Vissa kan inte tänka sig ett julbord utan brunkål, dopp i gryta och grisfötter. För andra är revbensspjäll och bruna bönor självskrivna. Släkten i Halland vill ha grönsakssoppa med klimp till julaftonslunch. Och lutfisken och ostkakan är masten för vissa i familjen som nu också tycker at t grönkålssoppa och kalkon hö r till traditionen. Själv hävdar jag at t det inte går att vara utan en frisk rödbetssallad med mycket äpplen i eller vitkålssallad med apelsin och russin som passar bra till den lite tyngre julmaten. Eftersom vi också har »vegos« i familjen får det också bli mycket grönt och flera varianter på lax. Att det är svårt att ändra på traditionerna kring jul har inte minst försäljare av coladrycker blivit varse när de varje år utan framgång har försökt konkurrera ut den svenska julmusten. Trots allt sprids mattraditionerna vidare allt snabbare idag. Den nya tidens familjekonstellationer med styvföräldrar, ingifta och gemensamma barn kan leda till en lika stor skara kring bordet som vid äldre tiders släktkalas. Då gäller det att alla ska få med lite av sådant de absolut tycker hö r till. Eftersom vi ha r allt mindre tid art lägga ner på julförberedelserna välkomnar vi idag i större utsträckning de färdiga lösningarna i matlagningen. Sill kan vi köpa i ett otal varianter av inläggningar. För den som ändå vill använda familjereceptet finns urvattnade inläggningssillar, sa att man ändå slipper momentet att rensa fisken. Vanliga frågor i julstöket Inför varje jul sitter Birgitta Rasmusson och hennes medarbetare på ICA Provkök och svarar på frågor från konsumenterna. Här kommer några av de vanligaste. En produk t som jag gillar är den färdigkokta julskinkan. Den känns fortfarande som hemlagad, eftersom jag ändå kan ge den en snabb men stilig griljering. ICA: S egen färdigkokta skinka finns för säkerhets skull även i en lättrökt variant för att tillgodose smaklökama i södra Sverige. Jag har vid flera tillfällen fått chans att dela julens måltider med nysvenska vänner. Det kan jag rekommendera. Det är väldigt roligt att visa upp och föra vidare våra traditioner till människor från andra länder. Då får man alltid någon ny idé tillbaka. God jul! HUR TILLAGAS SKINKAN PÅ BÄSTA SÄTT? Det finns tre sätt att tillaga skinka: koka, ugnssteka och mikra. Att koka passar dem som tar vara på kokspadet till doppspad. Ugnssteka blir mycket bra och passar de flesta. Att tillaga skinkan i mikro passar dem som har en liten julskinka. Ett tips är att göra två små skinkor i stället för en stor. Då kan man ta fram en i taget vilket även är bra för hållbarheten. Vad gäller griljeringen finns det många varianter om man inte vill ha den traditionella. Det finns recept utan varje sig ströbröd eller ägg om man inte tål detta (se recept på sidan 13 och på www.ica.se). HUR LÅNG HÅLLBARHET ÄR DET PÅ INLAGD SILL? Ju mer socker och ättika det är i inläggningen, desto längre hållbarhet; ett par veckor bör den hålla sig. Men om sillen åker fram och tillbaka på julbordet och om inläggningen innehåller mycket vatten, då sänks hållbarhetstiden genast Något som många inte vet är att inlagd sill går bra att frysa i sin lag. Man tinar den sedan i kylskåp, häller bort den gamla lagen och lägger den i en ny med lök och kryddor. Lisbeth Kohls Chef Konsument & Kvalitet, ICA Handlamas AB JULPÅWEBBEN På www.ica.se kan man plocka ihop recept till ett helt julbord, anpassat till ambitionsnivå och tillgång på tid. Där finns de tjugo mest traditionella rätterna i två varianter; en bekväm, snabb variant som i stort sett går ut på att man köper färdigt men med tips på hur man kan ge rätten lite egen karaktär. Och sedan en helt hemlagad variant som görs från grunden. Man kan spara de utvalda rätterna i sin personliga receptbank på nätet; pastej, revbensspjäll, vörtbröd, pepparkaka, ris å la Malta... En liknande tjänst finns för nyårsmiddagen där man får menyförslag. Välj och vraka mellan paté, hummer, rostbiff, marängtårta och mycket annat Prova också tjänsten Julresterna. Låter kanske inte så spännande, men man kan få bra tips på vad man gör av överbliven skinka och annat JULKLAPPSETIKETTER På www.ica.se finns en etikettmaskin där man kan göra etiketter till sina hemgjorda godsaker i burkar och flaskor. Nu till jul finns dessutom möjligheten att göra egna julklappsetiketter. FINNS DET GODA VEGETARISKA ALTERNATIV TILL JULBORDET? De klassiska rätterna på julbordet som köttbullar, skinka och lax är ju svåra att ersätta. Men det finns en massa annat gott Det sydafrikanska köket exempelvis innehåller just »våra julkryddor kanel, kardemumma och kryddnejlika. Ett tips är att göra en vegetarisk gryta eller röra som innehåller de kryddorna - då smakar rätten jul utan att den behöver vara en traditionell julrätt från början. Även den indiska kryddan garam masala smakar lite jul, så den kan man använda att smaksätta couscous, ris, en gryta eller en sås med. »Efter en god måltid kan man förlåta till och med sina släktingar.« Oscar Wilde HUR LYCKAS JAG MED PEPPARKAKSDEGEN OCH KRISTYREN? Många letar upp sina gamla ärvda pepparkaksrecept till jul - och märker snart att det inte alls blir bra. Ofta anges för stor mängd vetemjöl - vetemjölets bakegenskaper har förändrats de senaste 50 åren, så lösningen är att använda nya pepparkaksrecept Om man redan står där med en för smulig deg kan man rädda den genom att tillsätta mer matfett Många har problem med kristyren - den görs ofta för lös. Ett bra recept är detta: 1 äggvita, 3 dl florsocker och 2 droppar citronjuice eller ättiksprit Rör ihop och häll i en sprits. Ett tips är att det nu finns smaksatta florsocker med färg som man kan använda för att få olika färger på kristyren. Om du har fler frågor i julstöket är du välkommen att ringa till ICA Provkök på 08-728 24 00.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40