Buffé 1
Pulled pork med gröna kompisar. Brynta brysslinga
r! KÅLSALLAD MED LINSER & APRIKOSDRESSING Torkade aprikoser blir till en fräsch dressing. Vill man ha salladen krämigare kan man smula fetaost över. FÖR 6 PERSONER 200 grön- eller svartkål 1 ½ dl torkade små linser (eller 3 dl färdigkokta) ½ dl rostade solrosfrön 1 dl strimlade torkade aprikoser salt, svartpeppar APRIKOSDRESSING 1 dl torkade aprikoser 1 msk äppelcidervinäger 2 msk färskpressad citronjuice 1 dl olivolja GÖR SÅ HÄR:GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg aprikoserna till dressingen minst 2 timmar. 2. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. 3. Skär ev bort stammen från kålen om den är grov. Strimla kålen. 4. Häll av vattnet från aprikoserna. 5. Mixa ingredienserna till dressingen med en stavmixer. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 6. Blanda kål och linser med dressingen. Lägg upp på ett fat. Strö över solrosfrön och strimlade aprikoser. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Till servering: välj vid behov laktosfri fetaost / tofu. PULLED PORK I GRÖNA SKAL Bjud pulled pork med krispig rödkålsslaw i gröna salladskorgar. Förenkla med färdiglagat kött och tillhörande sås. FÖR 6 PERSONER 300 g färdig pulled pork 2 gemsallad (à ca 80 g) salt, svartpeppar ev rostad lök RÖDKÅLSSLAW 3 dl riven rödkål 1 msk crème fraiche 1 msk majonnäs 1 tsk vitvinsvinäger ½ tsk honung 2 msk grovkornig senap GÖR SÅ HÄR: 1. Värm pulled pork enligt anvisningarna på förpackningen. 2. Plocka och lägg upp 12 gemsalladsblad på ett fat. 3. Rödkålsslaw: Blanda kålen med övriga ingredienser. Krydda med ½ krm salt och 1 krm peppar. 4. Fördela pulled pork i salladsbladen. Toppa med rödkålsslaw, nymalen peppar och ev rostad lök. FÖR ALLA Gör glutenfri: kontrollera innehållet i pulled pork och välj glutenfri rostad lök. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i pulled pork. Välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkprotein-fri: kontrollera innehållet i pulled pork. Byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Gör äggfri: kontrollera innehållet i pulled pork och välj äggfri majonnäs. BRYNT BRYSSELKÅL, PANCETTA & GRUYÈRE Brysselkål vinner verkligen på att stekas. Magiskt gott till salt sidfläsk, syrligt granatäpple och pikant ost. FÖR 6 PERSONER 500 g brysselkål 150 g tärnad pancetta eller bacon 2 tsk strösocker 50 g riven gruyère eller parmesanost 65 g bladspenat 1 dl frysta, tinade granatäppelkärnor smör, rapsolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa brysselkålen och dela dem på mitten. 2. Stek pancettan i en stekpanna tills den får färg. Låt rinna av på hushållspapper. 3. Stek brysselkålen i 2 msk smör och 1 msk olja i en stekpanna på hög värme ca 2 minuter. Rör om då och då. 4. Tillsätt sockret. Krydda med 1½ krm salt och ½ krm peppar. Stek ytterligare några minuter på medelvärme, tills brysselkålen är gyllenbrun. 5. Ta från värmen och rör ner osten. Blanda med spenaten och lägg upp på ett fat. Strö över pancetta och granatäppelkärnor. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ och matfett. B U F F É 12 • 201 4 13