Buffé 1
Tävla du också! I varje nummer av Buffé utlyser v
i en ny instagramtävling med en given råvara, en särskild typ av rätt eller på ett särskilt tema. Följ tävlingen via kontot @tidningenbuffe på Instagram och hashtaggen #buffebilden. Läs mer om månadens tävling på sid 7. För fullständiga villkor, se ica.se/buffe. Där finns också en liten guide till Instagram. @emmywille Christina Swén 43-årig domstolshandläggare som bor med sin sambo. Har två utflugna barn. Älskar att fotografera, odla, baka och laga mat. EN VÄLDIGT GRÖN PASTA Grönt är skönt! Spännande smakbrytning med sojabönor, kapris och basilika. Minus osten blir pastan helt vegansk. FÖR 4 PERSONER 250 g spagetti 1 paket frysta sojabönor (250 g) 1 vitlöksklyfta ½ grön chilifrukt 3 msk pinjenötter 1 kruka färsk basilika finrivet skal av 1 citron 2 msk färskpressad citronjuice 3 mogna avokador ¾ dl kapris olivolja salt, flingsalt, peppar hyvlad parmesan till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Koka sojabönorna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och låt ånga av. 2. Skala vitlöken. Dela, kärna ur och grovhacka chilin. 3. Mixa vitlök, chili, pinjenötter, basilika, citronskal och citronjuice med ½ dl olja. Krydda med 2 ½ krm salt och 2 krm peppar. 4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 5. Dela, kärna ur och skär avokadorna i tärningar. 6. Blanda ner avokado, bönor, kapris och basilikaröra i pastan. Strö över fl ingsalt och parmesan. Ti ! Tillsätt färsk bladspenat eller rucola för en ännu grönare pasta. B U F F É 4 • 201 4 35 @ftegebro Fredric Tegebro Är 34 år, bor med sin sambo Josefi ne och jobbar som projektledare. Gillar racketsport, sång, foto och matlagning. FÄRSK PASTA MED PORTVINSSVAMP Fettuccine tar upp såsen bra och gör rätten extra krämig. Spara lite av pastavattnet, det reder såsen. FÖR 4 PERSONER 250 g färsk pasta (gärna fettuccine) 1 vitlöksklyfta 1 stor zucchini (ca 400 g) 250 g körsbärstomater 300 g kantareller (tratt- eller konserverade kantareller) 2 dl vispgrädde 1 msk japansk soja ½ dl portvin 1 dl riven västerbottensost smör, rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka vitlöken. Dela zucchinin på längden och skär i cm–tjocka skivor. 2. Fräs vitlök och zucchini i 2 msk olja i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt tomaterna och stek ytterligare ca 5 minuter. Krydda med 1 ½ krm salt och 1 krm peppar. 3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet, men spara 1 dl. 4. Fräs svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt 2 msk smör och fräs ytterligare ca 5 minuter. 5. Tillsätt pastavatten, grädde, soja och portvin. Koka ca 5 minuter. Salta och peppra. 6. Servera pastan med grönsakerna och såsen. Strö över osten. LASAGNE MED HALLOUMI & SPENAT Kul twist på en veggofavorit. Och enkel att göra – koka tomatsås, sedan är det bara att börja varva. FÖR 4 PERSONER 1 paket färska lasagneplattor (200 g) 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 3 msk tomatpuré 500 g krossade tomater 1 tsk flytande honung 1 grönsaksbuljongtärning 2 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad 200 g fryst bladspenat 2 halloumi (à 200 g) 1 ½ dl pumpakärnor (gärna rostade) 1 ½ dl riven prästost rapsolja salt, svartpeppar ev färsk timjan till garnering @thebigbrownbeardfood Daniel Holmgren Är sambo och har två barn. Jobbar med evenemang och kombinerar gärna naturliv med fotografering och matlagning. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala, dela och fi nhacka lök och vitlök. Fräs mjuka i 1 msk olja utan att de tar färg, ca 3 minuter. 3. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och 4 dl vatten. 4. Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. 5. Skär halloumin i tunna skivor. 6. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost. 7. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera ev med timjan. FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. TÄVLA OCH VINN Missa inte! Galet god lasagne