Buffé 1
FRITERAT RISPAPPER Kan med fördel lagas en eller
ett par dagar i förväg. GER CA 40 MUNSBITAR 8 rispapper (finns oftast på hyllorna för asiatiska produkter) 2 liter rapsolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Värm oljan i en kastrull till 170–180°C. 2. Fritera rispapprena ett eller två åt gången ca ½ minut. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt. 3. Bryt i munsbitsstora ark. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. M åste man fi ra nyår som man alltid har gjort? Nej, tänkte Buffés Sofi a Nilsson och spånade fram en meny långt ifrån en traditionell trerätters. Bord ersattes med en träskiva uppallad på ett gäng böcker. I stället för stolar fi ck gästerna kuddar att sitta på. På bordsskivan satte Sofi a fram skålar och fat med kokta risnudlar, tunt skivad biff , rostad blomkål, sojapicklad svamp, rostade cashewnötter och mycket mer. Sedan fi ck alla gäster plocka fritt och hälla över en rykande varm ingefärsbuljong. En sak är säker, något händer när man fl yttar ner festen till golvnivå. Den uppsluppna och avslappnade stämningen gick inte att ta miste på! FRASIG LAXTARTAR Lyxig snitt på friterat rispapper. GER CA 20 BITAR 300 g lax i bit, gärna salmaeller finestlax 1 äpple 1 msk sesamolja 1 msk färskriven ingefära 180 g böngroddar 4 friterade rispapper salt, peppar krasse och rostade sesamfrön till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär äpple och lax i små tärningar. 2. Blanda med sesamolja, ingefära, böngroddar, 1½ krm salt och 1 krm peppar. 3. Vid servering: Bryt rispapprena i mindre bitar. Lägg på laxröran. Strö över sesamfrön och krasse. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KRABBA MED MANGOSALSA PÅ RISPAPPER Fräscht med mango & avokado. GER CA 20 BITAR 200 g krabb- eller hummerkött MANGOSALSA 1 mango 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ½ gurka 1 avokado färskpressad juice av 1 lime 2 msk hackad koriander 4 friterade rispapper salt, peppar färsk koriander till garnering SOJAMAJONNÄS 1 äggula 1 msk risvinäger 2 dl neutral olja 1 msk japansk soja FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: uteslut sojamajonnäs. Använd ev äggfri majonnäs smaksatt med lite japansk soja. Heta edamame Tillaga frysta sojabönor (i skida) enligt anvisningarna på förpackningen. Krydda med kajennpeppar och flingsalt. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Gott nytt år! GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med majonnäsen. Vispa ihop ägg och vinäger. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med soja och ½ krm salt. 2. Mangosalsa: Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Skala och skär mangon i små tärningar. Skala och dela gurkan på längden, skrapa ut kärnorna med en sked och skär i små tärningar. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i små tärningar. 3. Blanda chili, mango, gurka, avokado, limejuice, koriander, 1 krm salt och 1 krm peppar. 4. Vid servering: Bryt rispapprena i mindre bitar. Lägg på lite salsa, klicka på majonnäs och toppa med en bit krabb- eller hummerkött. Garnera med koriander. B U F F É 12 • 201 4 23 Krydda edamame med chili