Buffé 1
Kvällens klo Fixa dagen före! Retrorätt och kross
ade drömmar (lugn, det gäller bara kakorna…). Recept Alexandra Zazzi Foto Annika Broman Styling Malin Leijonberg MOUSSE PÅ JORDÄRTSKOCKA MED HAVSSALLAD Den luftiga moussen går fi nt att förbereda dagen före festen, likaså skaldjurssalladen. FÖR 6 PERSONER 300 g jordärtskockor 2 gelatinblad 3 dl vispgrädde 1 tsk konc hummerfond ½ krm kajennpeppar salt, peppar HAVSSALLAD 300 g räkor med skal (färska eller frysta) 1 kokt hummer (ca 450 g) 1 msk sweet chilisås färskpressad juice av 1 lime ½ tsk färskriven ingefära 50 g wakamealger eller 1 dl grovhackad rucola GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 2. Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt 1 dl av grädden, hummerfond och kajennpeppar i kastrullen. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Låt koka upp. Ta från värmen och mixa slätt med en stavmixer. 3. Krama ut vattnet ur gelatinbladen. Rör ner dem i jordärtskockspurén. Låt stå ca 20 minuter. 4. Vispa resten av grädden fast. 5. Blanda försiktigt ner den vispade grädden i jordärtskockspurén. Fördela i 6 glas, täck över och låt stå i kylen minst 3 timmar. 30 B U F F É 12 • 201 4 6. Havssallad: Skala räkorna. Skala hummern, skär köttet i bitar. Rör ihop sweet chilisås, limejuice och ingefära. Förvara dressing och skaldjur var för sig övertäckta i kylen. Hit kan förberedas. 7. 30 minuter före servering: Ta ut mousse och sallad ur kylen. Blanda räkor, hummerkött och alger med dressingen. Toppa moussen med havssalladen. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt. Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Förrätt: Gör mousse. Skala räkor. Skala och skär hummer i bitar. Blanda förrättsdressing. Varmrätt: Förbered kött och svamp till och med punkt 5 i receptet. Gör den syrade salladen. Dessert: Gör moccacrèmen. Gör marinaden till hallonen. Täck över allt väl med plastfolie och förvara i kylen. NYÅRSFEST! Inled med en luftig mousse på jordärtskocka toppad med hummeroch algsallad. Till varmrätt en festlig fläskfilé med konjakssvamp. Avsluta med en choklad- och kaffecrème med marinerade hallon MENYN går fi nt att förbereda