Buffé 1
KOCKknepet Ta vara på allt! lyxigt släng Skinn, s
kal och ben har fått status! Hållbarhetstänket har börjat koka ner i finköken också. Här ger Juniorkocklandslagets chef Pi Le recept på frasigt kycklingskinn i världsmästarklass! Text Tony Wallin Recept Pi Le Foto Lennart Weibull Proffsigt gott Superfrasigt skal Ett träägg, som fi nns i hobbymaterialbutiker, täcks med bakplåtspapper. Gör ett skaft av det överblivna papperet och bind med steksnöre. En bit kycklingskinn läggs över ägget och sträcks så mycket som möjligt. Knyt ett steksnöre hårt runt skinnet vid »skaftet«. Sätt ugnen på 180°C. Ställ äggen med skaften i ett ugnsgaller. Ställ mitt i ugnen ca 15 minuter. Placera en ugnsplåt under för att samla upp fettet. Ta ut ägget och skär genast runt om och lägg skalet att hårdna. Kycklingskalen kryddas ev med krossad rosépeppar och fänkålsfrön. Gott till kycklingrätter där man vill ha det goda skinnet men lite mindre fett. Adam Dalhberg gjorde ett liknande skinnskal i Bocuse d’Or 2013. För Pi och hans kocklandslagskompisar gäller det dock att hinna laga 80 kycklingskal på kort tid. 2 1 – Kycklingskinnet hoppas vi ska bli en snackis bland domarna i Luxemburg, säger Pi Le som förförra veckan tävlade om VM-medaljerna för kocklag. Hur det gick kan du se på ica.se/buff e. Här lär Pi oss laga som proff sen. Han har lovat att återkomma med fler tips! Enkelt hemma Skinnsnacks Sätt ugnen på 180°C. Lägg ut delar av kycklingskinn på en bakpappersklädd plåt, sträck ut så mycket som möjligt. Lägg ev på ett nytt bakplåtspapper och en plåt. Ställ en tung gryta eller liknande som tyngd. Tillaga i ca 30 minuter, tills skinnet fått färg. Ta ut och lyft över skinnet på hushållspapper. Låt svalna. Ställ ev in på eftervärmen i ugnen att bli ännu krispigare. Strö över fl ingsalt. 3 Gott tillbehör till kycklingrätter, eller bjud som matiga chips. 4 5 Du behöver: träägg, bakplåtspapper, steksnöre. 16 B U F F É 12 • 201 4 Tips! kolla in om det blev guld i VM: ica.se/buff e.