Buffé 1
byt ut & förnya FRÅN OP TILL SRIRACHA… Nya smaker
OP ANDERSON-SILL Nubbe och sill i ett. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 förpackning 5-minuterssill (420 g) 1 rödlök 1 morot 1 bit rotselleri (ca 30 g) 1 äpple 1 krm hela kumminfrön 1 krm hela fänkålsfrön 2 msk OP Anderson aquavit (eller annan akvavit) GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av sillen, men spara lagen. Skär sillen i bitar. 2. Skala, dela och skiva rödlöken. Skala och skär morot och rotselleri i cm-stora tärningar. Dela, kärna ur och skär äpplet i cm-stora tärningar. 3. Varva sill, lök, morot, rotselleri, äpple och kryddor. 4. Häll över lagen och akvaviten. Täck över och låt stå minst 12 timmar i kylen före servering. SRIRACHASILL Det hettar till på julbordet. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 förpackning 5-minuterssill (420 g) 1 dl majonnäs 1 dl gräddfil 1 tsk honung finrivet skal av 1 lime 1–2 tsk srirachasås salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av sillen, skär den i bitar. 2. Blanda majonnäs, gräddfil, honung och limeskal. Smaka av med sriracha. Salta och peppra. 3. Blanda sillen med såsen. Täck över och låt stå minst 12 timmar i kylen före servering. TRANBÄRSSILL Både bär och juice ger smak. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 förpackning 5-minuterssill (420 g) 1 rödlök 1 apelsin 1 dl frysta tranbär 1 dl konc tranbärsjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av sillen, men spara lagen. Skär sillen i bitar. 2. Skala, dela och skär löken i tunna skivor. Skär bort skalet på apelsinen, se till att få bort allt det vita. Skär ut hinnfria filéer. 3. Varva sill, lök, apelsin och tranbär. 4. Häll över lagen och tranbärsjuicen.Täck över och låt stå minst 12 timmar i kylen före servering. 8 B U F F É 4 • 201 4 SILL DIJONNAISE Örtig senapssill i fransk stil. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 förpackning 5-minuterssill (420 g) ½ dl cornichoner 2 dl crème fraiche 1 msk dijonsenap 2 msk majonnäs ½ dl hackad dill ½ dl hackad persilja ev färsk dill till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av sillen. Skär den i bitar. Hacka cornichonerna. 2. Blanda crème fraiche, senap, majonnäs, dill och persilja. 3. Blanda ner sill och cornichoner. Täck över och låt stå minst 12 timmar i kylen före servering. 4. Garnera gärna med färsk dill vid servering. TÅNGSTRÖMMING Vackert och oväntat med »rom« gjord på tång. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 500 g strömmingsfiléer 5 dl vatten 1 dl ättiksprit (12 %) 1 msk salt SÅS 1 schalottenlök 1 dl gräddfil 1 dl majonnäs finrivet skal av 1 citron 1 burk röd tångkaviar (ca 75 g) salt, peppar Längtar du efter mer hetta på julbordet? Ställ fram en sill smaksatt med chilisåsen sriracha. Eller bjud på snygg, syrlig tranbärssill eller en krämig senapsfirre i fransk stil. Med 5-minuterssill är det mesta jobbet gjort. Bara att sätta smak – och håva in berömmet. Recept Redaktionen Foto Lennart Weibull Sill på minuten 5-MINUTERSSILL är färdiginlagd. Man blandar sillen (och lagen den ligger i) med kryddor och grönsaker till en klar sillinläggning. Vill man hellre göra en krämig sill häller man bort lagen och använder bara sillen. Blanda i så fall med majonnäs, crème fraiche, matyoghurt, gräddfil, kryddor, örter eller andra smaksättare och vänd ner sillbitarna. Låt sillen dra minst 12 timmar så smakerna hinner utvecklas. GÖR SÅ HÄR: 1. Dra skinnet av strömmingsfiléerna. 2. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke. Lägg i strömmingen. Ställ i kylen ca 8 timmar. 3. Häll av lagen. Låt filéerna rinna av väl i ett durkslag. 4. Sås: Skala, dela och finhacka löken. Blanda alla ingredienser till såsen. Spara ev 1 msk tångkaviar till garnering. 5. Vänd ner strömmingen i såsen. Täck över och låt gärna stå 12 timmar i kylen före servering. 6. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med tångkaviar vid servering. FÖR ALLA Samtliga sillrecept: Glutenfria. Gör laktosfria: välj laktosfri gräddfil och crème fraiche. Gör mjölkproteinfria: byt ut gräddfil och crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Gör äggfria: välj äggfri majonnäs. Obs, kontrollera innehållsförteckningen på srirachasåsen för samtliga allergener.