Buffé 1
julsmaker... Dessertdippa FRUKT & CHOKLADFONDUE I
TRE SMAKER Lägg upp skuren frukt, till exempel färska fikon, apelsin, kiwi, äpple, päron, sharon och druvor, på ett fat. Bjud med rostade salta mandlar och någon av chokladfonduerna, eller varför inte två olika smaker. Varje fondue är beräknad att räcka till sex personer. Krämig & smakrik utan ansjovissmak… MJÖLKCHOKLAD & HASSELNÖT Hacka 200 g mjölkchoklad och lägg i en bunke tillsammans med 3 msk hasselnötskräm. Koka upp 2 dl vispgrädde och häll över, lite i taget, och rör till en slät smet. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein. Janssons kusin... GRÖN GRATÄNG MED CHEDDAR & KAVRINGKRISP Söta rotisar i krämig cheddar. Strössla med kavring. Vinner på att göras i förväg. FÖR 6 PERSONER 500 g rotselleri 300 g morötter 200 g palsternacka 5 dl grädde 2 ½ dl crème fraiche ½ tsk riven muskotnöt 1 tsk torkad timjan 2 vitlöksklyftor 2 ½ dl riven cheddarost 2 dl grovhackad/riven kavring (ca 2 skivor) smör salt, vitpeppar ev färsk timjan eller körvel till garnering 14 B U F F É 12 • 201 4 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Skala och skär rotselleri, morötter och palsternacka i ca 3 mm tunna skivor, gärna i matberedare. 3. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 4. Koka upp grädden. Rör ner crème fraiche, kryddor, hackad vitlök och hälften av osten. 5. Häll gräddblandningen över rotfrukterna. Toppa med resten av osten. 6. Ställ in i mitten av ugnen ca 1 timme. Lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg. Ta ut och låt gärna vila 20 minuter före servering. 7. Fräs under tiden den smulade kavringen i 1½ msk smör på medelvärme tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper. 8. Vid servering: Strö över kavringsmulet. Garnera ev med färsk timjan eller körvel. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, crème fraiche och smör. Kontrollera innehållet i brödet. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och crème fraiche mot soja-, havreeller risbaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkfritt ostalternativ och matfett. Kontrollera innehållet i brödet. Gör äggfri: kontrollera innehållet i brödet. MÖRK CHOKLAD & LAKRITS Hacka 200 g mörk choklad och lägg i en bunke tillsammans med 2 ½ tsk lakritspulver, ½ krm salt och ½ msk rörsocker. Koka upp 2 dl vispgrädde och häll över, lite i taget, och rör till en slät smet. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri choklad och grädde. Innehåller mjölkprotein. VIT CHOKLAD & SAFFRAN Hacka 200 g vit choklad och lägg i en bunke tillsammans med 1 pkt saffran (1/2 g) och 1 msk färskpressad limejuice. Koka upp 2 dl vispgrädde och häll över, lite i taget, och rör till en slät smet. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri choklad och grädde. Innehåller mjölkprotein.