Buffé 1
PARMALINDAD FLÄSKFILÉ, KONJAKSSVAMP & LÄTTSYRAD S
ALLAD Linda fl äskfi lén med lufttorkad skinka och skär i lite större bitar, som en tournedos. Till det blir det svamp smaksatt med konjak och en syrligt fräsch sallad. LÄTTSYRAD SALLAD FÖR 6 PERSONER 900 g fläskfilé 2 tsk torkad oregano 8 skivor lufttorkad parmaskinka 30 g babyspenat smör, rapsolja salt, svartpeppar KONJAKSSVAMP 500 g blandad svamp (t ex champinjoner, trattkantareller och karljohanssvamp) 1 schalottenlök 2 vitlöksklyftor 2 msk päronkonjak, calvados eller madeira 2 dl vispgrädde 1 tsk torkad timjan FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa köttet. Gnid in det med oregano, 3 krm salt och 2 krm peppar. 2. Bryn köttet runt om i 1 msk smör och 1 msk olja i en stekpanna på hög värme. 3. Lägg ut skinkskivorna omlott till en »matta« på en skärbräda. Täck med spenatblad. Lägg på köttet och rulla ihop. Hit kan förberedas. 4. Konjakssvamp: Skala och fi nhacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna lätt med sidan av kniven. Rensa och skär svampen i mindre bitar. 5. Fräs lök, vitlök och svamp i 2 msk smör ca 5 minuter i en stekpanna. Tillsätt konjak, grädde och timjan. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt koka ca 2 minuter. Ta upp vitlöksklyftorna och släng dem. Hit kan förberedas. 6. Vid servering: Sätt ugnen på 125°C. 7. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 20 minuter (ca 40 minuter om den varit kyld). 8. Låt köttet vila minst 10 minuter. Skär i 6 bitar. Knyt ev ett snöre runt varje bit. 9. Värm såsen. Servera till köttet och den lättsyrade salladen. Ansa och skär ½ blomkålshuvud, 1 fänkål och 3 champinjoner i tunna skivor. Skala och skär 1 rödlök i tunna strimlor. Skala 1 morot och hyvla tunt med potatisskalare. Rör ihop 1 msk färskpressad citronjuice, 1 msk rödvinsvinäger, 1 msk konc äppeljuice, 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en skål. Blanda grönsakerna med dressingen. Låt stå minst 2 timmar före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 12 • 201 4 31 Bjud till! För tips på goda potatisgratänger se ica.se/buff e