Buffé 1
En stjärna till drinken Frasigaste snitten bidrar
Maria Andersson i Uppsala med. Rulla ut smördeg. Strö över riven lagrad ost och hel kummin. Ta ut stjärnor med pepparkaksmått. Grädda i ugn 225°C i 10 minuter. Skål! Ta en stjärna till! Snabbaste snitten gör du med smördeg och pepparkaksmått. Och missa inte det knapriga griljeringssmulet. → Tipsa om smått och gott. Publicerade bidrag får »Det goda enkla« av Anna och Fanny Bergenström (Trio förlag). Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Eva Hildén Smith, Jenny Grimsgård CITRONTRYFFEL MED LAKRITS Tryff el bara för sanna lakritsälskare! Koka upp 1 ½ dl vispgrädde. Ta från värmen och tillsätt 200 g hackad mjölkchoklad, 1 tsk honung och fi nrivet skal av 1 citron. Ställ smeten i kylen ca 4 timmar. Rulla till ca 20 tryff lar. Rulla i lakritspulver. God jul, önskar Buff és Ellinor Jidenius. JULIGT FRÖKNÄCKE Blanda 1 dl rismjöl, 1 dl sesamfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl so olr sfrön, ½ dl linfrön, 2 tsk farinsocker, 1 tsk malen ingefära, ½ tsk kanel BAKAD BRIE MED GLÖGGRUSSIN Lägg 1 rund brieost (ca 500 g) i rumstempera ut r ca och 1 tsk s la t. Rör i 2 dl kokande vatten och ½ dl rapsolja. Låt svälla 15 minuter. Tryck ut tunt med fuktad hand på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 150°C ca 1 timme. Dra över bakplåtspapperet med knäcket på ett galler, låt svalna, bryt i bitar. 2 timmar. Smält 3 msk strösocker i en kastrull tills e d t får färg. Häll i 3 dl glögg och ½ dl russin. Låt småk ko a till en simmig konsistens, ca 15 minuter. Lägg i 100 g valnötter. Lägg r b ieosten på en bakpappersklädd plåt, värm 00°C ca 5 minuter. Lägg på glöggrussinen. Den perfekta desserten, hälsar Henrik Dryselius i Stockholm. i 2 CAESARÄGG MED RÄKOR Blan ad 2 dl majonnäs med 1 tsk sar ed llcr m , l k kl ſt a, è e 1 pressa vd it ö s y 1 dl fi nriven parme a - ost och 1 krm sva p ppar. Klicka å p ca 16 ägg ah lvor. Toppa med räkor oc nh ågra bryss n rt e selkålsblad. CORNY CRISP! Blanda 100 g smör, 2 dl ljus sirap, 1 dl strösocker och 2 msk kakao i en kastrull. Koka upp och koka på medelvärme ca 5 minuter. Blanda ner 8 d ornflakes. Klicka smeten jämnt i l c en form med bakplåtspapper, ca 20 x 25 cm. Låt stelna. Skär upp i bitar. Mums i jul, hälsar Terese Segerström i Stockholm. MER GRILJERING TILL FOLKET! Det är griljeringen man vill åt. Bjud extra griljering som knaprigt smul. Blanda 3 dl ströbröd, 50 g kylskåpskallt smör, 2 msk skånsk söt senap, 1 msk söt stark senap, 2 tsk malen ingefära, 1 msk honung och 1 krm salt till ett smul. Strö ut på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175°C 10–15 minuter. JULENS PIZZASALLAD ki k Passar n fi t till s n an, kött u a na och spjä ell n, tipsar Angelica Magnusson. b ll r Blan ad 2 msk raps ljo a, juicen av 1 apelsin, ½ msk äppelcidervinäger och 1 tsk salt till e dn ressing. Blanda 500 g strimlad rödkål och dressingen. Strö över 1 tsk stött a k rdemumma. Glutenfritt! Engelska pepparkakor Med bara ingefära som krydda drar pepparkak ro na lite åt kolakakshåll te , tipsar a B rbro Thörnqvist i Flen. Recep pt å ica.se.