Buffé 1
NYTT & HETT! December VARM CHOKLAD INSTATÄVLA Vin
n 500 kr i matpengar 17 nyanser av varm choklad Tacos går att variera i all oändlighet. Som här, med rökig fläskkarré och en salsa på ananas, svarta bönor och fetaost. Nu söker vi ditt bästa tacorecept! Kött, fågel, fisk eller vegetariskt? Hårda eller mjuka skal, kanske hemgjorda? I månadens Instagramtävling slår vi ett slag för fredagsmysets älskling – tacos! Skapa ett nytänkande och personligt recept på tacos – gärna med mycket frukt och grönt. Ta en bild och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv receptet i korthet och ange mängder. Senast den 2 januari vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 12 januari och presenteras på ica.se/buff e under »Tävlingar från Buff é«. Där fi nns även tävlingsvillkoren. – nu har det varit fokus på kaffe och te så länge. Det är dags att ta varm choklad på allvar, säger Ellinor Isaksson på Chokladfabriken i Stockholm bestämt. I två vinterslumrande glasskaféer i Stockholm öppnar Ellinor nu pop up-butik med 17 varianter av varm choklad på menyn. Välj en kopp syrlig manjarichoklad eller en sötare kopp på vit choklad. Ekologiska, sockerfria och veganska choklader finns också på menyn. Samt förstås drycker med olika kakaohalt, från milda brygder till 85-procentig machodricka. Har man inte möjlighet att dricka en kopp på lokal är det förstås enkelt att fixa proffschoklad hemma. – Hacka din favoritchoklad. Värm mjölk i en kastrull, dra från värmen och häll i hacket. Låt stå tills chokladen smälter. Sedan gäller det att vispa – rejält, så det nästan blir som ett gräddEllinor Isaksson på Chokladfabriken tar upp kampen för varm choklad. skum. Och så kan man pudra över malen ingefära, kanel eller kardemumma om man vill ha extra krydda. Pop up-butikerna med sloganen »varm choklad gör livet lite snällare« har öppet fram till påsk. Kolla in ica.se/buff e för tips på hur du lagar den godaste varma chokladdrycken. Falafelbaren, Stockholm. FALAFEL I FOKUS Kikärtsboll med goda utsikter ingen stad kan konkurrera falafelmässigt med Malmö. I Sydsvenska Dagbladets tävling Falafelkampen har det hettat till rejält i frityrkorgen när konkurrenter som Jalla Jalla och Orient House of Falafel No 1 mätt sina kikärtskrafter. Anders Örnevall, chefredaktör för branschtidningen Fast Food, tror att falafeln har goda chanser att slå på bred front även i andra städer än Malmö. Diskussionerna om vår höga köttkonsumtion lär hålla i sig. – Falafeln är ett starkt alternativ för den som vill äta »köttfritt« på gatan. I Stockholm tar Jenny Hedström och Nidal Kersh ett kaxigt grepp om veggobollarna i och med hipsterhaket Falafelbaren, som de ödmjukt kallar »Stockholms första (och hittills enda) falafelbar«. Internationellt räknar Dubaikedjan Just Falafel med att expanFalafelbaren, Stockholm. Just Falafel. dera kraftigt de närmaste åren. I dag finns 45 enheter i elva länder (ännu inte i Sverige). Just Falafel tar kikärtsbollen ut i vida världen med ett gäng olika smakvarianter. I amerikansk tappning serveras falafeln som en burgare i bröd, den italienska falafeln bjuds med pestomajonnäs i ciabatta medan den grekiska toppas med tsatsiki och oliver. Fin feeling för falafel Sunset Falafel, Göteborg Alibaba, Göteborg Jalla Jalla, Malmö Orient House of Falafel No 1, Malmö Badrans Super Falafel, Malmö Falafel Baghdad, Malmö Falafelbaren, Stockholm Izmir Kebab, Hötorgshallen, Stockholm Palmyra Kebab, Stockholm B U F F É 12 • 201 4 7 TÄVLA OCH VINN #buffebilden FOTO: STELLAN STEPHENSON FOTO: GRAHAM PRECEY FOTO: STELLAN STEPHENSON FOTO: SARA TRUS