Buffé 1
JAPANSK FONDUE Lite fonduetänk fast ändå inte. Al
la plockar det man gillar, lägger i sin egen skål och slår över rykande varm buljong. FÖR 6–8 PERSONER 1 litet blomkålshuvud (400 g) 800 g utskuren biff 300 g tofu (fast) 2 msk sesamolja 1 msk sesamfrön 150 g färska salladsärter 2 dl rostade cashewnötter 500 g kokta kalla risnudlar 6–8 äggulor smör, olja salt, peppar BULJONG 2 liter vatten 10 cm ingefära ¾ dl kalvbuljong 1 dl soja 1 msk mirin (alkoholfri sake) SOJAPICKLAD SHIITAKE Ansa och skiva 200 g shiitake eller champinjoner. Koka upp 1 dl soja, 4 msk risvinäger, 1 dl socker och 2 dl vatten. Tillsätt svampen och låt koka 5 minuter. Låt svalna. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Njut på GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med buljongen. Skala och skiva ingefäran. Lägg alla ingredienser i en kastrull, krydda med 1 ½ krm salt. Låt småkoka ca 15 minuter med lock. Lyft upp ingefäran.Ställ åt sidan. 2. Sätt ugnen på 225°C. 3. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Lägg i en ugnssäker form och blanda med 2 msk olja, 1 ½ krm salt och 1 krm peppar. 4. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills det får färg. 5. Stek köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en stekpanna ca 2 minuter per sida. 6. Låt svalna och skär sedan i tunna skivor. 7. Skär tofun i skivor och stek på båda sidor i sesamolja tills den får färg. Krydda med 1 krm salt och strö över sesamfröna. 8. Strimla salladsärterna tunt. Hacka nötterna grovt. 9. Vid servering: Koka upp buljongen. Lägg upp alla tillbehör i skålar och på fat. Låt gästerna lägga efter tycke och smak i sin egen skål och hälla över den varma buljongen. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller enbart olja och kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett eller enbart olja och kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Gör äggfri: uteslut äggulorna. golvnivå MOROTSKIMCHI Skala och skär 3 morötter i tunna stavar. Skär ½ chilifrukt i tunna skivor. Skala och fi nriv 1 vitlöksklyfta. Rör ihop chili, vitlök, 1 msk fi sksås, ½ msk paprikapulver, 1 tsk chilifl akes, ½ msk strösocker och 1 krm salt. Tillsätt morötterna och blanda väl. Låt stå minst 15 minuter före servering, gärna över natten. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 4 • 201 4 25