Buffé 1
INNEHÅLL December: Julens kioskvältare… Vad ska v
i ha på julbordet i år? – Utan att vara någon Einstein kan man väl räkna ut att det ska vara traditione ul – med förnyelse, sa jag lite kaxigt på planeringsmötet. ll j Men si, där högg jag i sten. Enligt en undersökning som vi nyligen gjort säger hela 48 procent (boende utanför storstäderna) att de älskar den traditionella maten som de lagar och att de inte vill ändra på den. Okej, konstaterade jag, halva läsekretsen kan Gott skinn! på köpet... fortsätta direkt till nyårsfesten – utan att passera julens kioskvältare! – Samtidigt betyder det att en miljon (hushåll) vill ha förnyelse, påpekade den kloka redaktionen. En djupdykning i undersökningen gav oss en fi ngervisning om att satsa på mer grönt och nya smaksättningar på sillar och spjäll. Och då nämnde jag något om Einstein igen... Redaktionens snillen och några matkreatörer började spåna. Resultatet blev ett par tre riktiga kioskvältare. Så, ni som är väldigt nöjda med era julrätter kan väl i alla fall ta en snabbtitt på OP-sillen, koreanska spjällen etc. Jag är beredd att byta ut hela mitt »gamla julbord« mot dessa nyheter. Kanske behåller jag den färdigkokta skinkan, och den gravade laxen – som också får vara färdigköpt i år. Dock ska jag anamma den senaste trenden och ta vara på laxskinnet. Det blir ett läckert knaprigt tillbehör – helt gratis på köpet! Se sid 16. Till sist vill jag och den kloka redaktionen tillönska alla Buff éläsare en riktigt GOD jul och ett riktigt GOTT nytt år! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... LYXIGT SLÄNG! Hållbart har blivit trendigt. Vi ska äta alla delar på djuret, såväl kinder som svansar – givetvis ska vi koka buljong på skrovet och gärna göra en boudin noir på blodet. Och nu ska även skinnet bli ett lyxigt tillbehör. Vill du hänga med i svängarna så börja med att ta vara på skinnet från julens gravade lax. Det blir läckert krisp, färdigkryddat och nästan gratis! Här ett enkelt recept. Laxstrips – som krispiga chips. Skrapa bort fjällen från laxskinnet, som gärna får ha lite köttrester kvar. Använd en sked eller liten kniv. Skär skinnet tvärs över i 2 cm breda band. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek laxstrimlorna hårt men inte så att de bränns. Lägg på hushållspapper att rinna av. Laxstrimlorna blir goda som snacks eller som tillbehör till fiskrätter. Även äppelskalen har mycket att erbjuda. Skala ett par tre röda äpplen – som kan bli mos eller paj. Lägg skalen i en liten kastrull med kanelstång, stjärnanis, citronskal och en gnutta socker. Fyll på vatten så det täcker. Koka upp. Ta från värmen. Låt stå ett par timmar. Sila, kyl och servera som en fräsch måltidsdryck! FOTO: LENNART WEIBULL NR 12 • 2014 5 8 11 12 16 18 21 22 30 34 39 J Spaning i december Stjärnkock i New York. Majonnäs – en fet röra att räkna med. Varm choklad är het. Bästa falafelhaken. Buff é frågar – inne och ute på julbordet. Tävla med tacos. Lägg till en sill OP Anderson-sill. Srirachasill. Sill dijonnaise. Tranbärssill. Tångströmming. Spjäll på koreanska Kryddiga sesamspjäll. Sweet kimchi på rödkål. Nya julsmaker – mest grönt Kålsallad med aprikosdressing. Pulled pork i gröna skal. Brysselkål, pancetta & gruyère. Grön gratäng med kavringkrisp. Frukt & chokladfondue. Lyxigt släng Superfrasigt skal. Skinnsnacks. Mötet: Christian Larsson »Barn ska aldrig bo på barnhem.« Möt barnrättskämpen i Kambodja. Linas curry Lakritstryff el. Caesarägg med räkor. Julens pizzasallad. Engelska pepparkakor. Griljeringssmul. Corny crisp. Julknäcke. Brie med glöggrussin. Oststjärnor. Nyår med japansk fondue Laxtartar på friterat rispapper. Krabba & mangosalsa på friterat rispapper. Heta edamame. Japansk fondue. Glassbomb med maränger & kokoskolasås. Retrorätt nyårsfest Jordärtskocksmousse med havssallad. Parmalindad fläskfi lé med konjakssvamp & lättsyrad sallad. Moccacrème med hallon & krossade drömmar. Grön vinnarpasta En väldigt grön pasta. Färsk pasta med portvinssvamp. Lasagne med halloumi & spenat. Nötig dröm Nötig cheesecake. Tävla och vinn matpengar. l ä Nyår FIRA RETRORÄTT ELLER med japansk inspiration. 37 recept l j u Hett e s Tävla om 50 matcheckar sidan 39 p l n s e st goda