Buffé 1
GLASSBOMB MED MARÄNGER & KOKOSKOLASÅS Med färdig
glass och sorbet blir desserten enkel att göra. Toppa med maränger och ringla kokoskolasås över. GER 10–12 BITAR 2 liter vaniljglass 3 dl rostad kokos 1 liter mango- och passionssorbet finrivet skal av 1 lime MARÄNGER 3 dl socker 3 äggvitor ½ dl rostad kokos GÖR SÅ HÄR: 1. Ta ut vaniljglassen och låt den tina ca 10 minuter. Rör ihop glass och kokos. 2. Klä insidan av en stor skål, ca 3 liter, med plastfolie. Låt folien hänga ut en bit över kanten. 3. Tryck ut glassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten med en sked. Lämna ett hål i mitten så att en skål som rymmer ca 1 liter får plats. Täck glassen med plastfolie och tryck ner den lilla skålen i hålet. Frys in ca 3 timmar. 4. Ta ut skålen ur frysen, ta ut den lilla skålen och lyft bort plasten. Fyll hålet med sorbet och se till att få en jämn yta. Täck med plastfolie och frys in minst 5 timmar. 5. Maränger: Sätt ugnen på 100°C. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett vitt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget under vispning. Vispa till en fast maräng. Fyll en spritspåse, gärna med tyll. 6. Spritsa små maränger på en bakpappersklädd plåt. Strö över kokos och ställ in i mitten av ugnen 1–1 ½ timme. 7. Vid servering: Ta ut glassbomben ca 30 minuter före servering. Ta bort plasten och stjälp upp glassbomben på ett fat. Tryck fast marängerna runt om. Strö över limeskal. Ringla över kolasåsen precis före servering eller servera vid sidan av. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri glass och sorbet. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri glass, t ex havre- eller sojabaserad. Välj mjölkfri sorbet. Gör äggfri: välj äggfri glass och äggfri sorbet. Uteslut marängerna. KOKOSKOLASÅS Koka 2 dl kokosgrädde, ½ dl ljus sirap, ½ dl råsocker, fi nrivet skal av ½ lime och ½ krm salt i en kastrull ca 15 minuter, tills såsen tjocknar. Värm på vid servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Planera & fixa i förväg Några dagar före festen: Dessert: Gör glassbomben, förvara i frysen. Gör marängerna, förvara torrt i rumstemperatur. Dagen före: Snittar: Fritera rispapperet, förvara torrt i rumstemperatur. Blanda mangosalsan (men lägg i avokado vid servering) till krabbsnittarna. Ta ut krabb- eller hummerköttet och tärna det. Gör sojamajonnäsen. Varmrätt: Gör buljongen. Pickla svampen. Gör morotskimchin. Strimla sockerärterna. Rosta cashewnötterna. Dessert: Gör kolasåsen. Några timmar före festen: Snittar: Gör laxtartaren. Varmrätt: Stek köttet, låt vila, skär i skivor. Rosta blomkålen. Tillaga nudlarna. Stek tofun. Ta ut alla rätter ur kylen så att inget serveras kylskåpskallt. Lägg upp på fat och i skålar. Vid servering: Snittar: Blanda ner avokado i mangosalsan. Gör snittarna (precis vid servering så att rispapperet håller sig frasigt). Varmrätt: Koka upp buljongen. Knäck äggen, ställ skal med gulor i grovsalt/flingsalt på ett fat. Dessert: Ta ut glassbomben 30 minuter före servering. Stjälp upp. Garnera med maränger. Värm kolasåsen. Ringla över eller servera till. PLOMMON-BELLINI Bjud på en sprudlande välkomstdrink med mousserande vin smaksatt med det söta japanska plommonvinet umeshu. Häll 2 msk umeshu, t ex Takasago (90 kr, 300 ml, nr 121), i ett champagneglas. Fyll på med torrt mousserande vitt vin. I glaset! Både öl, rött och vitt vin passar till den plockiga varmrätten. Ställ fram drycker och låt gästerna välja. Ett rött vin kan gärna vara av den lättare sorten men ändå lite kryddigt och med fin syra. Som en pinot noir från Nya världen, till exempel Irony (6694, 141 kr) från USA eller Gardo & Morris (6292, 95 kr) från Nya Zeeland. Välj ett halvtorrt vitt vin på druvan riesling eller grüner veltliner, till exempel Domaine Wachau (4318, 89 kr) från Österrike eller Trimbach Riesling (2639, 125 kr) från Frankrike. Eller välj ett gott alkoholfritt öl eller en halvtorr äppelmust. Så enkelt gör du bomben! Impa med dessertbomben som är förvånansvärt enkel att göra. Med färdig glass och sorbet går det fort. Toppa med maränger och ringla kokoskolasås över. voilà 1 2 3 4 5 1. Klä en 3-litersskål med plastfolie. Låt plastfolien gå en bra bit över kanten. 2. Lägg den mjukrörda kokosglassen i skålen och tryck ut/upp den mot kanterna med en sked. 3. Täck med plastfolie och tryck försiktigt ner en 1-litersskål. Frys in 3 timmar. 4. Ta ut skålen ur frysen. Ta ut den lilla skålen och skeda i mangosorbeten. Släta ut så att ytan blir jämn. Täck med plastfolie och frys i minst 5 timmar. 5. Ta ut en halvtimme före servering. Dekorera med maränger etc. B U F F É 12 • 201 4 27