Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 r Vill För två år sedan startade Vin
& Sprit sitt dotterbolag Amfora, ett vinhus som skulle förse oss med världens bästa viner i prisklassen 40-65 kr. Målet ställdes från början högt, man skulle kapa åt sig 15 % av marknadssegmentet under 65 kr där hela 95 % av den svenska vinförsäljningen lag. Förutsättningarna har emellertid ändrats sedan dess, och Amfora har reviderat sin målsättning men arbetar oförtrutet vidare på att hitta bra och billiga viner jorden runt. I dagsläget finns det 26 stycken, och vid en provning av dem nyligen plockade jag ut några av russinen ur denna stora kaka, som kanske är mera statligt trvgg än världsbäst. Det första är 1993 Amfora Sauvignon Blanc från Curicö i Chile (nr 3065, pris 49 kr) - ett smakrikt och torrt vitt vin med citrusfrisk tropisk fruktframtoning som kommer att passa fint till Berits kyckling i örtdressing. Den som propsar på rött ska också få en chilenare, utmärkta 1994 Amfora Veronica (nr 3127, pris 52 kr) från Vina Erråzuriz i Rapeldalen. Det här cabernet sauvignonvinet har en mycket frisk svartvinbärsfrukt med lätt jordighet i doften och en bärsaftig rik smak med trevlig strävhet som bör gå lika bra till kycklingen som till potatissalladen. Efterrättsvinet slutligen är kanske inte så raffinerat men ett verkligt russin, sött och rikt muskatigt med smak av just russin och aprikos: 1994 Amfora Muscat d Alexandrie (nr 3100, pris 57 kr). Enligt V&S:s restaurangchef Marianne Arrhén är det en höjdare till amerikansk cheesecake, men är mycket användbart i de flesta dessertsammanhang. Ett par andra russin i Amforakakan är röda St . Kiril Cabernet Sauvignon från Bulgarien (nr 3135, pris 49 kr) - ekfatigt och smakrikt svartvinbärsfruktigt - och Crux Australis (nr 3112, pris 52 kr) - en intressant druvblandning från Australien som är ett skapligt vitt allroundvin. Ordet amfora dyker upp först på 1100-ta, Lars och Berit Paulsson år tva verkliga matproffs pä lättlagade lilla extra. bjudnitiffen! som ger Perfekt for tips festrätter med det lördagslet f Kr då man lyckades sätta två bärhandtag på krukorna, vilket också framgår av de två stavelserna: amphi, som betyder "på båda sidor", och phoreus, "bärare". En normal amfora rymde 23-26 liter men gjordes också i mått uppåt 40 liter. Med rätt försegling, kork, vax och kåda, blev amforan den första behållaren som kunde bevara vinets kvalitet en längre tid. Ingen dålig förebild för vinhuset Amfora. I AN SAMUELSON ÄR BUFFÉS VINKRÖNIKÖR
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32