Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 KYCKLINGTOAST FÖ R 4 PERSONE R 4 ski
vor kantskuren formfranska TIL L KYCKLINGSMETEN : 300 g kycklingfilé 1 röd chilipeppar (se tips) Vi cm färsk ingefära (se tips) 1 limeblad (se tips) 1 kvist citrongräs (se tips) 1 krm salt 8 msk olja Vi dl kokosmjölk (se sid 3) 40 g sesamfrön TIL L GARNERING : 12 basilikablad 4 röda chilipeppar eller 1 stor röd paprika GÖ R SÅ HÄR : 1. Mixa samtliga ingredienser, utom kokosmjölken och sesamfröna, till en slät smet. 2. Tillsätt därefter kokosmjölken, lite i taget under omrörning. 3. Fördela smeten på brödskivorna och vänd ovansidorna i sesamfröna. 4. Värm oljan till i8o° i en tjockbottnad kastrull (testa värmen med en bit vitt bröd; när oljan är varm ska brödet bli gvllcnbrunt på ca i o sekunder). Fritera sedan båda sidor, tills de fått en gyllenbrun färg. Man kan även steka istället för att fritera. 5. Servera med några basilikablad och eventuellt färsk chilipeppar. MARULK MED RÖD CURRYSÅS FÖ R 4 PERSONE R 800 g marulksnlé, slätvar, piggvar eller annan fast fisk 1 röd chilipeppar (se tips) 8 limeblad (se tips) Vi röd paprika Vi grön paprika Vi röd lök 3 msk röd currypasta eller 3 msk vanlig curry men lägg då till V2-I chilipeppar for smakens skull 2 msk matolja 2 tsk socker 3 msk thailändsk ris k sas (se tips) 4 dl kokosmjölk (se sid 3) 1 paket glasnudlar ä ca 100 g TIL L GARNERING : Vi röd paprika Vi grön paprika Vi rödlök 1 lime eller Vi citron GÖ R SÅ HÄR : 1. Strimla chili, limeblad, paprika och lök. 2. Fräs currypastan i matoljan. Tillsätt chilin och limebladen, socker, fisksås och kokosmjölk. Låt blandningen koka ihop i ca t o minuter. 3. Blötlägg nudlarna. Fräs paprikan och löken. Blanda ner de avrunna nudlarna. Håll varmt på svag värme. Färsk koriander kan inte ersättas med torkad, och inte något annat heller för den delen. Den mycket speciella, aromatiskt parfymerade örtkrvddan som ser ut som färsk bladpersilja får man ev klara sig utan. Chilipeppar är ett kapitel för sig. Susanne blandar gärna olika asiatiska kök, det blir spännande mat. Hittar man inte alla ingredienser som ingår i recepten så använd ersättningar som vi tipsar om i spalten här bredvid. Det finns mängder av olika chilisorter som alla är mer eller mindre starka. Finns inte färsk kan man använda torkad hel eller målen. Som ersättning för en vanligt förekommande röd chilifrukt kan vi ta 1-2 krm rött chilipulver. Säkrast, när man har att göra med chili, är att prova sig fram. Färsk ingefära är en knölig rot som blivit en allt vanligare syn i grönsaksdiskarna. Ersätt 1 cm färskriven ingefära med 2 tsk målen. 4. Stek marulksfiléerna i 4-5 minuter på vardera sidan. 5. Lägg upp fiskfiléerna på ett fat tillsammans med såsen, några klyftor lime och strimlad röd och grön paprika. Nudlarna serveras på ett separat fat. Tips för asiatisk matlagning AV TONY WALLIN FRUKTSALLAD MED JASMINSIRAP FÖ R 4 PERSONE R 1 stor mogen mango Vi honungsmelon 1 persika 8 körsbär 2 aprikoser 2 passionsfrukter TIL L SIRAPSLAGEN : 2-3 msk jasminte, ca 10 g drygt 1 dl socker 2 dl vatten GÖ R SÅ HÄR : 1. Blanda socker och vatten i en kastrull, koka upp. 2. Lyft bort kastrullen från spisen och lägg i teet. Låt dra i 3-5 minuter. Sila därefter lagen. 3. Skala och skär upp frukten i stora bitar. Häll sirapslagen över frukten och ställ svalt i minst 10 minuter (frukten ska inte ligga i längre, då tappar den färg). Servera i djupa skålar. Det första problemet man stöter på när det gäller asiatisk matlagning är givetvis de udda råvarorna; fortfarande är det få butiker som för limeblad, citrongräs och färsk koriander. Men man kan fuska och ändå nå ett gott resultat. Citrongräs är en lång, slank, vassliknande blomlök med ett ganska Citrongräs har en något parfvmerad citrondoft. Ersätts bäst med rivet citronskal. Beräkna skalet axen halv citron för varje kvist citrongräs i receptet. Finns även i torkad form, som bör blötläggas i 1/2 timme före användning. Thailändsk fisksås är en mycket vanlig ingrediens i det thailändska köket; är deras svar på kinesernas och japanernas sojasås. Fisksåsen är gjord på saltad och jäst fisk, är rik på proteiner och B-vitaminer. Kan ersättas med lätt utspädd sojasås. Limeblad är egentligen bladen Inköpsställe: Vitt porslin och pinnar från Yin & Yang, Sibyllegatan 35. Tel: 08-661 99 16. från limefrukten kaffir, en mindre frukt med mörkgröna, knöliga skal. De mjuka, mörkgröna bladen har en aromatisk citrondoft. Enklaste ersättningen är rivet limeskal. Beräkna 1/2 tesked finrivet skal för varje blad.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32