Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 traditio DEN TJNDERBARA MATRESAN Ola
Andersson trivs i Ann-Christin Nilssons stora kök. Spekeskinka på fatet, pors i glasen, skånskt gemyt och sol över gården Henriksfält. Bättre än så här blir det inte i Skåne. • Mer välskött gård än familjen Nilssons får man leta efter. Allt blänker och glänser i solen. Gödselplattan är så ren att man, enligt Nils-Erik Nilsson, kan duka upp middag på den. Så ska det vara på en stor skånegård. Inomhus i Ann-Christin Nilssons domäner råder samma goda ordning. Vår kock, Ola, behöver inte sakna vare sig köksutrustning eller ytor i hennes kök. Medan kalvbringan kokar på spisen dukar Ola vipp ett magnifikt "brännvinsbord" med bland annat äggakaka, spekeskinka, timjanstekt ål och sötsalt anka. Vi tar "en lille en" och pratar snapsar. Ola gillar husets beska droppar, men annars föredrar han Ödåkra, med smak av kummin, eller Pors. Nils-Erik lyssnar intresserat. Han odlar också en del spannmål som går till sprittillverkning. Att Ola blev kock kan han delvis tacka mormor för. Hon arbetade tidigare som kokerska och inspirerade tidigt sitt barnbarn. Än idag händer det att Ola norpar kryddor i hennes örtagård. Där lär finnas ett 40tal olika sorter. - Mormor har alltid varit bra på vilt. Det brukar bli kanin, hare, rådjur eller hjort på söndagarna, berättar Ola. Den andra inspirationskällan var Gästgivaregården i Åhus. Som liten påg hängde Ola med sin pappa på byggjobb runt om i Skåne. Köket på Gästis var extra spännande. Kockyrket lockade. Fast en period höll det på att bli sjön för hela slanten. Men Ola tänkte om. Det var i köket han hörde hemma. Efter kockutbildning har han bland annat arbetat som kökschef i Trondheim.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32