Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 LAI 1 Buffé nr 1 skrev vi om landska
psrätten lufsa och gav sedan ett recept på en fläsk- och potatispudding som komponerats med inspiration från just lufsan. Detta tilltag väckte heta öländska känslor. Därför kommer nu också ett traditionellt recept på lufsa, hämtat från Oskar Jakobssons bok Svenska landskapsrätter. LUFSA 4-5 POR T IV2 kg råskalad potatis mjölk eller gräddmjölk 4 msk smör eller margarin ca 2 tsk salt 500 g lättrimmat sidfläsk GÖ R SÅ HÄR : • Riv potatisen eller mal den i kvarn. Lägg massan i en grov handduk och låt vattnet rinna av. Tillsätt så mycket mjölk eller gräddmjölk att konsistensen blir som hos en kraftig pannkakssmet. Salta. Slå smeten i en väl smörad stek- eller långpanna. Lägg små råa fläskskivor över hela ytan. Grädda puddingen i medelvarm ugn (225 0 45-60 minuter. Många recept har inkommit från läsekretsen och de kommer att publiceras lite då och då framöver. Alla publicerade bidrag honoreras med 150 kronor i presentkort. Här ett bidrag från Jenny Jonsson i Sundsvall. Så här skriver hon: "Potatispannkaka förekom kanske en gång i veckan i mitt barndomshem i Piteåtrakten i Norrbotten. Om man vill kan man strö lite fläsktärningar över smeten. Mycket gott men också kaloririkt blir det med tärningar av ister." 1 msk ljus sesamolja eller rapsolja 2 dl vatten 1 tsk finhackad, syltad ingefära; alt 1 krm färsk eller torkad 2 msk tomatpuré IV2 msk socker 1 msk soja IV2 msk äppelcidervinäger 1 liten burk ananasringar å 227 g, inklusive 1 dl spad 2 tsk arrowrot eller maizena 100 g sockerärter 100 g färska böngroddar salt, kajennpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär kycklingen i 1/2 cm tjocka strimlor. Skala och strimla rödlöken. Fräs detta ett par minuter på hög värme i olja. 2. Vispa samman vatten, ingefära, tomatpuré, socker, soja, vinäger, 1 dl av ananasspadet och arrowrot/maizena. 3. Slå blandningen över kycklingen under omrörning. 4. Låt puttra under lock i knappt tio minuter. 5. Dela ananasringarna i bitar, strimla sockerärterna. 6. Blanda ner sockerärter, ananas och böngroddar. Låt puttra i ytterligare någon minut. Smaka av med salt och kajennpeppar. 7. Koka risnudlarna enligt anvisning på paketet. POTATISPANNKAKA I UGNEN 8-10 potatisar 2 tsk salt 3 ägg 2 dl vetemjöl margarin till pannan GÖ R SÅ HÄR : Skala och riv potatisen. Blanda med resten. Häll smeten i en panna. Grädda ca 35 minuter på nedersta falsen i ca 200 0 . )
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32