Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 J A J • Det har hänt något med svensk
arnas miljömedvetande. Allt fler går från tanke till handling. Vi ser det tydligt i försäljningen av miljömärkta varor, som ökar kraftigt. I vissa varugrupper uppemot 300%. Det finns även andra tecken. Ännu ett exempel från handeln är det ständigt ökande antalet butiker som målmedvetet miljöanpassar verksamheten. I dagsläget har 250 ICA-butiker blivit miljödiplomerade. Fler blir det! Inom IC A har vi arbetat länge med miljöfrågorna. Det är ett arbete som inte alltid syns för dig som kund. Men det är ändå viktigt. Minskade utsläpp vid transporter, krav på miljöanpassade förpackningar, ökad källsortering, miljökrav i byggnationen av nya butiker och mycket annat. Det är inte alltid så enkelt att leva i samklang med miljön. Varken för företag eller privatpersoner. Men vi kämpar envist vidare med siktet inställt på en bättre miljö in på 2000-talet. Gör det du också! Roland Fablin Koncernchef ICA Handlarnas AB i ott • Fisk är det gott om i detta vårliga nummer av Buffé; fisk från såväl västkusten som Östersjön. Vissa av dessa fiskar kanske inte finns tillgängliga i just din butik, men misströsta inte - i de flesta recepten går det då att välja fisksorter som man kan få tag i - givetvis måste tillagningstiden anpassas därefter. Detta problem kan också vara en charm för vårt avlånga land. Regionala skillnader ger en mångfald. Den "lokala" falukorven har dock erövrat hela landet. En korv med stor variationsrikedom. Köksmästare Stefan Torstensson ger oss prov på tre lättlagade falukorvsrätter med grönsaker, surkål och vita bönor. Något som inte bara fått stor spridning i Sverige, utan i stora delar av världen är pasta. Följ med på Lisa och Joels pastaodyssé. Vi bjuds på såväl mexikansk lasagne som spagetti med thailändsk sauté. Eller vad sägs om en currydofg tände farsgryta med tagliatelle? Smaklig måltid! Tony Wallin Chefredaktör Buffé Malins norrländska fis Sommarsmaker från Bohuslän Lördagsbjudning med grönt 12i PastaTrende r så * t AV TONY WALLIN Influenserna från omvärlden blir allt starkare i vårt kök. Chutney, miso, sweet chili, sambal... Listan kan göras lång. Och ibland kan dessa nymodigheter vara svåra att få tag i. Men vissa kan man faktiskt göra själv med nog så gott resultat. Sambal är ett sådant exempel; en indonesisk, tomatbaserad chilisås som blivit mycket populär när man vill ha lite starkare, för att inte säga eldigare rätter. Det här recept kommer från S. Ketut Jiwa, en balinesisk köksmästare som jag nyligen gick en matlagningskurs för. Receptet är enkelt och smakfullt; kan användas i såväl pastasåser som köttgrytor, eller varför inte som ett "hot" tillbehör till den stekta fisken! rätter jorden runt 2 4 Stefans enkla falukorv Billiga veckan! Lisbeth Skala och finhacka 2-3 schalottenlökar (eller 1/2 gul lök) och 2-3 vitlöksklyftor. Finhacka 2-3 stora chilifrukter. t ex spansk peppar. Låt 1 burk hela tomater ä 400 g rinna av i en sil . Hetta upp 2 msk matlagningsolja i en kastrull. Fräs lökhacket 2-3 minuter tills det blivit ljust brunt. Rör ner chili , tomatkross samt 1 msk brun farin och 1 tsk salt. Småkoka i ca 15 minuter. Kör blandningen i en mixer/matberedare till en slät puré. Låt svalna. Ställ kallt. LÖSNUMMERPRIS : 2 0 KRONOR . INNEHAVARE AV ICA KUNDKOR T FÅR TIDNINGE N UTAN KOSTNAD ! Prenumerationsärenden : Pris helår 24 0 kr. Postgirokonto 270429-4 . Annons : Lennart Carlsson, 021-194231 . Chefredaktör: Tony Wallin. Ansvarig utgivare: Jörgen Wennberg. Marknadsansvarig: Torbjörn Norberg . Redaktionsråd : Maria Andersson, Lisbeth Kohls, Stefan Gideskog, Anders Hallgren, Christer Åkerberg. Producerad av ICA Förlaget AB, Box 663 0 1138 4 Stockholm. Repro : Scannrepro AB. Tryckeri: Tryckcentra AB. Utebliven tidning/adressändring : 033-140040 . Receptfrågor: ICA Provkök 08-7282400 , vardagar 9—n. skriver om allergi Bluffs CHEFREDAKTÖR : TONY WALLIN 08-728 23 78 FRÅGOR OM ICA KUNDKORT : 033-140040 RECEPTFRÅGOR : ICA PROVKÖK 08-72824 00 (vardagar kl 09-11}
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32