Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 BRA KRAV FÖR AT T T^P^TT/IhI} Hemma
får vi numera låta bli att sätta björkriset i vatten för att sonens allergi inte ska blomma ut när han hälsar på. Och vi undviker vissa produkter som han misstänker bidrar till att allergin bryter ut. Lindriga uppoffringar i jämförelse med många andra familjer. Mer än var tredje svensk är nu drabbad av någon form av allergi, 40 % av skolbarnen är det. Barn med astma har ökat kraftigt; sedan 1970-talet har sjukdomen mer än fördubblats i åldrarna 7-14 år. Men 30-40 % av astmabarnen tillfrisknar eller får lindrigare besvär när de kommer upp i puberteten. Och det finns en hel del bra medicin att ta till. INGREDIENSFÖRTECKNINGEN A OCH O För matallergiker finns ingen medicin. Det enda som gäller är att undvika den mat man är allergisk mot. Att känna sig säker på att det går att undvika produkter med visst innehåll är A och o för den som drabbats. Innehållsdeklarationen, eller ingrediensförteckningen som den numera heter, är det viktigaste hjälpmedlet. Man måste kunna lita på ingrediensförteckningen. Tvvärr finns fortfarande dåligt utformade sådana men vi jobbar för bättring. Lagen kräver att alla ingredienser, även alla tillsatser, ska deklareras i fallande storleksordning, det som det är mest av står först. Men i vissa fall accepteras förenklad förteckning; det är när livsmedlet innehåller sammansatta ingredienser, t ex potatissallad med majonnäs. I Sverige gällde tidigare att alla sammansatta ingredienser som ingår med 5 % eller mer skulle deklareras. Och att allergiframkallande ämnen - laktos, komjölk, gluten, sojabönor/sojaprotein, jordnötter, ärter, bönor, nötter, fröer, ägg, fisk och skaldjur - alltid angavs oavsett mängd, t ex ägg i majonnäs. EU sätter gränsen Komposten - en ren glädje ! Ibland är det roligt att ta sig för ett nytt projekt. Något man kan driva och vara stolt över och se ett konkret resultat utav. Många som börjat kompostera tycker att det är just så. Det börjar med lite påläsning och att man väljer ut en bra behållare. Så placerar man den på lämplig plats i trädgården och "bäddar" i botten och ser till att maskarna trivs. Det är de som ska göra det stora jobbet! Det känns högtidligt att gå ut med de första potatisskalen... Processen börjar. Matavfallet, blandat med trädgårdsavfall i lagom dos, förmultnar och blir alltmer likt jord. Stolt hänger man över kanten och sniffar (det luktar gott) och rör runt med luft ningspinnen. Jorden som bildas är fylld av de bästa näringsämnen. Det är en särskild känsla att lägga den på trädgårdslandet och låta nya växter frodas i den. Tala om att vara delaktig i kretsloppet! Komposterbara produkter från hushållet är matavfall och många pappersprodukter. Hela 80-90 % av varorna som du köper i ICA-butiken kan ingå i kretsloppet när de är förbrukade. Elisabeth Lundberg vid 2 5 % och har inte det speciella kravet för allergiframkallande ingredienser. Den här försämringen tycker både vi och de svenska myndigheterna ger alldeles för dålig information. Det är självklart att allergikerna måste skyddas även framöver. Därför ställer vi krav på våra leverantörer att sammansatta ingredienser som är ofta allergiframkallande skall deklareras ned till minsta nivå. Det ingår som en viktig del i den leverantörsspecifikation som vi gör för alla våra egna märkesvaror. Säljer en butik lösviktsgodis ska ingrediensförteckningen finnas där så att kunderna kan läsa den. Idag ska en allergiker kunna köpa de allra flesta varor som DIALOG Skriv til l Dialog oc h tyc k til l elle r stäl l frågor . Adress : Buffé , Bo x 6630, 11384 Stockholm . Varför erbjudanden före lön? han eller hon behöver i en välsorterad ICA-butik. Butiken har säkert inte allt i sitt sortiment, men det går lätt att komplettera från ICAs distributionsenhet, särskilt om man får klart för sig att det är angeläget för en trogen kund. Lisbeth Kohls ICA Handlamas AB 17193 Solna Varför räcker kupongerbjudandena i Buffé bara till den 25 i varje månad. Många av oss som får lön i slutet av månaden har inte pengar kvar att göra extra inköp för just då. Speciellt inte sådana varor som vi får erbjudande om, t ex bestick eller storpack med glass. Peggy Lodnert, Gotland Svar: Normala kupongaktiviteter hos ICA-handlarna har en veckas giltighetstid. När det gäller kuponger i tidningen Buffé så är giltighetstiden förlängd till två veckor från tidningens utgivningsdatum. I normala fall innebär det att kupongerna är giltiga till slutet av månaden, när det flesta hunnit få sin lön. Jörgen Wennberg, försäljningsdir Kontoutdrag på kvittot? Varför kan ni inte ordna så att man får saidobesked direkt på kassakvittot? Eskil Larsson, Malmö Svar: Eftersom kassakvittot är en officiell handling, där kortnumret finns med, är det en säkerhetsåtgärd att inte lämna saidobesked på samma kvitto. Vi ser dock över möjligheterna att hitta ett lämpligt system för detta. Redan nu kan man som kortinnehavare göra en saidoförfrågan genom att ringa till ICA Korts talsvar. Slå 033474740 och följ sedan de instruktion som du får. Bland annat ska du ange din tresiffriga talsvarskod, som finns angiven på det kontoutdrag som skickats hem till dig. Och du kan dessutom alltid be om saidobesked i kassan. Torbjörn Norberg, marknadschef
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32