Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 A V SI V OC H KE Y L NILSO N Novembe
rfest för spisbröder Så här års när man har tid att umgås kring spisen borde den franska stjärnkrögarens kycklingrätt passa många matlagningsroade, kanske speciellt landets alla spisbröder. Rätten tar lite tid att laga, men den är värd att vänta på och absolut inte svårlagad. Ingredienserna är lätta att hitta i din butik. Några goda danska räkor som förrätt och damerna kan bjudas till bords. DANSKA RÄKOR Rätten kan förberedas men bör anrättas strax innan den serveras. Det går snabbt och enkelt. FÖ R 6 PERSONE R 600 g räkor med skal 3-4 morötter ca 175 g rotselleri 1 stor purjolök 2-3 msk olivolja 2 vitlöksklyftor salt och kajennpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Skala räkorna. Skala morötter och selleri. Ansa purjon. Skär grönsakerna 1 tändsticksstora strimlor. Så långt kan man förbereda. 2. Hetta upp olivoljan i en traktörpanna eller låg vid gryta. Lägg i morötter, selleri och de skalade och grovhackade vitlöksklyftorna. Fräs under omrörning några minuter och lägg sedan i purjon. Lägg på lock och vänta ett par minuter tills grönsakerna mjuknat men ändå har lite spänst. Salta lätt. 3. Fördela grönsakerna på förrättstallrikar. Fräs därefter räkorna hastigt i pannan och pudra över med kajennpeppar. Lägg på räkorna och servera genast med vitt bröd till. KYCKLING FRÅN VONNAS Receptet kommer från Georges Blanc som driver trestjärnig krog i Vonnas i Frankrike. Inte svårt, men visst tar det lite tid att bli sin egen stjärnkock. FÖ R 6 PERSONE R 2 stora färska kycklingar ca 75 g smör salt och peppar 3 morötter 10 schal otten lökar 3 vitlöksklyftor 3 tsk dragon 1 dl dragonvinäger 2 dl torrt vitt vin 1 dl buljong 1-2 tsk tomatpuré 1 tsk ljus fransk senap 2 tsk vetemjöl 2 dl vispgrädde 4 tomater hackad persilja GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 250 0 . 2. Dela kycklingen i portionsbitar. Skär bort ryggbenet, gumpen, strupskinnet och vingspetsarna. Hacka detta grovt tillsammans med innanmätet i påsen. 3. Krydda putsbitarna och bryn dem med smör i en panna. Lägg över i en ugnsgryta. Skala och hacka morötter, lök och vitlök och blanda ner. 4. Krydda och bryn portionsbitarna. Lägg ner i grytan. Strö på 2 tsk dragon. Lägg på lock och ställ in grytan i nedre halvan av ugnen. Låt stå i 15 minuter. 5. Ta ut grytan, stänk över 3/4 dl av vinägern och fortsätt sedan att steka i ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen känns klar. Ta upp portionsbitarna och varmhåll. 6. Häll i resten av vinägern, vinet och buljongen samt 1 tsk dragon i grytan. Låt alltsammans koka ihop till hälften utan lock ovanpå spisen. 7. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Hacka dem grovt och koka hacket sakta tills den mesta vätskan försvunnit. 8. Sila av grytan i en såskastrull. Tryck lätt mot silen och kasta resterna. Rör ner tomatpuré, senap och mjöl i såsfonden, därefter grädden. Småkoka utan lock tills såsen tjocknar och smaka av. 9. Tillsätt tomaterna i såsen strax innan den slås över kycklingen. Garnera med persilja. Kokt ris blandat med hackad squash passar fint till.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36