Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 AV GUNILLA BLIXT VINVAL: JAN SAiMUELS
ON FOTO: PEPE NILSSON med vinprovning och god mat När man ska bjuda på middag kan det vara roligt att utgå från ett tema. Då är det lättare att välja maträtter, dukning, musik och annat. • Vi gjorde en Italieninspirerad kväll med typisk mat och italienska viner. Vi bjöd in en vinkunnig restaurangman för att få lite hjälp. Peppe di Schiena ställde upp, och han kunde också berätta lite om sitt forna hemland Italien. Vinprovningar kan arrangeras på många olika sätt, det räcker med att några goda vänner samlas och smakar och kanske jämför med Systemets beskrivningar. Det är praktiskt att ge även provningen ett tema. Vin från samma distrikt, från samma årgång eller av samma druva från olika länder. Vi var åtta personer, ett ganska lagom antal runt bordet. Först samlades alla gäster i köket. Fördrink behövdes inte eftersom vi skulle dricka av vinet och inte spotta ut det, som proffsen gör. Istället fick gästerna hjälpa till att lägga sista handen vid matförberedelserna. Ett trevligt sätt att börja umgänget med. Särskilt som några av gästerna inte hade träffats tidigare. Bordet dukades med vit duk och många levande ljus. Detta för att vi skulle kunna se färgen på vinet bäst. Glasen vi använde var Buffés speciella vinprovarglas. Vid vinprovningar är det vanligt att gästerna tar med sina egna glas. Det går åt fyra glas per deltagare (vem vill diska 32 vinglas för hand?). Peppe di Schiena lät oss prova vinerna, ett och ett. Vi började med att titta på färgen. Därefter luktade vi på vinet. Till sist var det dags att smaka på det. Bufféglasen är märkta från 1 till 4 så att man lättare håller reda på dem, annars kan det behövas vinprovartabletter. Ganska snart enades vi om att "nummer två" var bäst. Peppe höll en underhållande föreläsning kring varje vin, och det blev många goda skratt runt bordet. Till slut presenterades vinerna, och vi blev inte så lite häpna när vi fick höra att favoritvinet, "tvåan" (1994 Trentino Cabernet) kostade 58 kronor. Medan varmrättstal 1 rikärna dukades fram samlades gästerna kring en förrättstallrik, en antipasto misto med mycket smått och gott. När sedan maten kom på bordet fann vi att smaken på vinerna förändrades väsentligt. Till ackompanjemang av osso bucco och risotto milanese behöll Trentino Cabernet sin guldmedalj men vi fann att 1991 Castello di Querceto (det dyraste vinet, 94 kronor) fick en helt ny smak. Vi hade upplevt vinet som väl kraftigt att dricka, men med mat till blev upplevelsen mycket angenäm. Efter den kraftig grytan, var det uppfriskande med skummande sabayon och färska frukter. Vinet var det stora samtalsämnet runt bordet, men innan kvällen var slut hade vi hunnit både att lösa världsgåtor och att skratta mycket. Vi reste oss från matbordet först halv tolv på natten. •
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36