Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 SABAYON 1 riktig sabayon, vinskum, an
vänds marsalavin. Vi valde att göra en variant med äppelcider. För att få den varma, gula färgen tog vi ägg med extra gula äggulor. FÖ R 8-I O PERSONE R 8 äggulor 4 msk socker 2 dl äppelcider GÖ R SÅ HÄR : 1. Skilj gulorna från vitorna. Äggvitorna kan frysas till maräng. Skriv på hur många vitor som finns i förpackningen. 2. Vispa äggulor och socker till tjockt, vitt skum i en liten kastrull. Går bäst med elvisp. 3. Vispa ner cidern, lite i taget. 4. Sätt kastrullen på svag värme och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig. OBS! Krämen får inte koka, då skär den sig. 5. Ta kastrullen från värmen och vispa tills krämen svalnat. 6. Fyll på i höga glas (går bäst med hjälp av en tratt) och servera avsvalnad med färsk frukt till. Förslag på frukt: päron, melon, jordgubbar, fikon eller druvor. Buffés vinskribent Jan Samuelson valde ut de fyra vinerna til l provningen. De representerar fyra regioner. Här är hans egna kommentarer: 1993 Campolieti (nr 6792, 66:-) Från de vackra kullarna norr om Verona. Körsbär, lakrits och vanilj i doften, men även jordiga rotsakstoner. I början finns här också en syrlig ton av hallonkaramell som sedan lämnar plats för lite grönsaksbetonade aromer och drag av russin. Smaken är lagom sträv, medel* fvllig med bra syra och friskhet. Här finns en viss sötma som balanseras fint av en liten bitterhet och den svrliga friskheten. 1994 Trentino Cabernet (nr 12333, 58:-) Från Concilio Vini längst i norr vid gränsen mot Österrike. Frisk örtig doft med vanilj och körsbär plus en liten jordighet. Finner man körsbär och mandel i doften kan man misstänka att det är italienskt. Smaken är medelfvllig, något sträv, med tvdlig Cabernetfrukt i lättare (jämför med Bordeaux) italiensk stil, jordigt och örtigt frisk. Ett tunt streck av blyerts anas. 1994 Copertino (nr 2077, 61:-) Från staden Copertino i Apulien, nere på den italienska klacken. Frisk, fruktig doft med en varm, stallig ton som är mycket apulisk och typisk för vinmakaren Severino Garofano. Smaken är mjuk, lite bränd, som en vänlig famn att sjunka in i, med mogna plommon som gränsar till katrinplommon och russin. Men den är frisk också. Smakupptakten kan kännas sötaktig men i eftersmaken fläktar det i stället av lite bittermandel. Välgjort och spännande vin som är mycket användbart till robustare mat. 1991 Castello di Querceto (nr 3010, 94:-) Chianti Classico från Toscana, Italiens hjärta. Rik doft med stram och frisk körsbärsfrukt (aha, italienskt!), smått elegant. Lite bittermandel och körsbärskärna ingår också i doften. Smaken känns relativt fyllig, är balanserat sträv, stram och rik och slutar en aning kort vid första sippen. Men vinet utvecklas hela tiden, blir bättre och "längre" och behåller sin strama elegans till sista droppen.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36