Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 Pricken över i En god dessert efter
en måltid tillsammans med familj och vänner är pricken över i för mig. B Jag försakar hellre förrätten än fruktsalladen, parfaiten eller glassen. Och jag unnar mig lite godis då och då (alltför ofta, tycker min ståndaktige man...). Men jag gör det med gott samvete. Jag antar att många känner igen sig. Samtidigt vet vi att många lever med en massa skuldkänslor kring maten. Man känner på sig att man äter fel och rör sig för lite, kanske ständigt tampas med viktproblem eller liknande. Men att göra något åt det är svårt. Ungefär så var det för några manliga kollegor till mig. Då tog de hjälp av en kunnig person som på ett nytt pedagogiskt sätt förklarade det som de egentligen redan visste - det hade både fruar och kollegor påtalat länge. Nämligen att äta rejäl frukost och bra mat väl fördelat över dagen och ett par rejäla långpromenader i veckan. Som regel är det allt som behövs för att få bort lönnfetman och tröttheten. Och det är nu ett gäng jättefräscha män som bara genom att börja tillämpa det här har fått ner matchvikten betydligt och är mycket piggare. Intressantast är kanske att de inte tycker det har kostat på att ha förbättrat sina vanor. "Vi äter ju faktiskt mer nu än tidigare och håller ändå vikten", säger de. GULDKANT Så nu kan också de unna sig guldkanterna efter middagen eller godisbiten då och då utan det där dåliga samvetet. Och det är alltid helheten som avgör; att äta varierat och röra på sig är det som i stor utsträckning avgör hur vi ser ut eller känner oss. Det märker man tydligt en bit upp i åren. Men nu är både myndigheter och hälsoupplysare oroliga för att ungdomar inte inser detta förrän de har lagt på sig för många kilon. Man konstaterar nämligen att vi blir allt tyngre i Sverige. Här behövs nya pedagogiska grepp. Goda vanor grundlägger man alltid bäst hemma. Skolan har också en viktig roll. Men också butikerna. Vi inom handeln har länge samverkat med myndigheter, forskare, hälsoupplysare och skola för att kunna ta vår del av ansvaret för att stimulera goda matvanor. Utgångspunkten är förstås att erbjuda ett allsidigt sortiment så att folk kan välja. Och att våra veckoerbjudanden rymmer varor från alla varugrupper. Ett bra hjälpmedel är nyckelhålsmärkningen för fettsnåla och fiberrika varor som faktiskt kom fram på initiativ av bland annat iCA-handlarna. Ett annat är kampanjerna för att öka konsumtionen av frukt och grönsaker. När man vill ha sötsaker så ska de vara av bra kvalitet och säkra att äta, precis som mat i övrigt, utan allergiframkallande ämnen och med bra varudeklaration. TA HJÄLP I BUTIKEN ! I ICA-handlarnas broschvrserie "Lär dig mer om" finns en som har titeln Mat som får dig på alerten. Det är en lättläst information för den som behöver lite hjälp med att förändra sina mat- och måltidsvanor. Fråga efter den i butiken! Lisbeth Kohls Konsument, kvahut & miljö RECEPT PÅ LANGOS I förra numret fick vi en fråga om langos och utlovade då ett recept. Här kommer ciet, hämtat från i c A-förlagets nya kokbok Mat och bak, pajer, piroger & smörgåsar. LANGOS C A 1 6 STYCKE N 25 g jäst 3 dl vatten (ljummet) 1 stor kokt potatis (riven) 1 tsk salt ca 7 dl vetemjöl special 1 dl mjöl till utbakning olja till fritering (ca 7 dl) FYLLNIN G Buffé n /199 6 2 dl gräddfil/créme fraiche 2-3 vitlöksklyftor hackad rödlök röd stenbitsrom GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda med riven potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät, blank, ganska lös deg. 2. Jäs degen i 35-40 minuter. 3. Arbeta in lite mer mjöl i degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar. 4. Kavla ut ovaler, ca 15 cm långa. Jäs dem ca 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper. 5. Hetta upp olja, 3-4 cm i en tjockbottnad panna. Fritera bröden någon minut per sida tills de är gyllengula. 6. Lägg upp på galler eller hushållspapper. Fyll på med olja efter hand. 7. Smaksätt gräddfilen eller créme fraichen med pressad vitlök och lite salt. Klicka det på brödet tillsammans med lök och stenbitsrom. Cider på 33 cl Angående Lisbeth Kohls svar att cider inte finns på 33 cl returflaskor. Förra veckan besökte jag Focus i Lund och hittade där cider i 33 cl flaskor från Appeltofftska Bryggeri AB i Halmstad. Jag inhandlade genast en back, dels för att jag inte tycker om att kasta alla dessa ciderflaskor, även om de går till återvinning, dels för att jag tycker en 33 cl flaska är precis lagom för en person. Karin Brunner, Löberöd Svar: Du har helt rätt, Karin. Trots att vi har bra kunskap om marknaden har vi missat denna cider. Den finns i flera ICA-butiker i västra och södra Sverige. Men även en lokal leverantör i Östergötland erbjuder cider på 33 cl flaska. Nu har både jag och mina inköpande kollegor lärt oss det. Lisbeth Kohls DIALOG Skriv till Dialog och tyck till , ge tips eller ställ frågor. Adress : Buffé , Box 6630, 113 84 Stockholm. Enklare rutiner? Jag undrar om det skulle vara tekniskt möjligt att få saldo och köputrymme direkt på kvittot när man betalar med ICA kort? Det skulle underlätta för både personal och kund. Svante Roye, Norrköping Svar: Ännu kan vi inte erbjuda den tjänsten, men vi hoppas kunna lösa det under nästa år. Du kan alltid be att få saidobesked i kassan och vi har också en ny talsvarsservice som blivit mycket populär. Ringer du tel 033-474740 så tar det det bara 1 minut och 30 sekunder att få saidobesked. Torbjörn Norberg, marknadschef
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36