Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 SILL OCH STRÖMMING Självklarheterna
som väl ingen kan vara utan. Butikerna erbjuder ett ofantligt sortiment av sill och varje år dyker nya sorter upp. För den som vill göra jobbet själv ger vi några olika alternativ och dessutom en gravad romströmming som är underbart god! Ett tips för den som föredrar orensad strömming, i stället för de maskinrensade filéerna: Beräkna då att 1 kg orensad fisk ger ca 600 g filéer. INLAGD SILL Alla har sina traditioner när det gäller den traditionella, inlagda julsillen. En del föredrar den riktigt ättiksstark, medan andra väljer en mild och sötare variant. Detta recept tillhör den senare varianten och är ett gammalt väl beprövat familjerecept som blivit mycket uppskattat genom åren. 2 burkar urvattnade filéer inläggningssill å 420 g LAG : 1 dl ättiksprit, 12% 4 dl vatten 2 dl socker 10 kryddpepparkorn 10 svartpepparkorn 2 lagerblad 1 morot 1 rödlök GARNERING : dillkvistar GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj sillfiléerna. 2. Blanda ättika, vatten, socker, krossade pepparkorn och lagerblad till lagen i en kastrull och låt den koka upp. Kyl lagen. 3. Skala och skär under tiden morot och rödlök i skivor. 4. Skär sillfiléerna i knappt 2 cm breda bitar. Varva med morot och rödlök i en burk eller kruka. Häll över den kalla lagen. 5. Låt sillen stå i kylen minst ett dygn, gärna två, före serveringen. Garnera med rikligt med dill strax före servering. Fö r alla ? Romströmmingen innehålle r inte gluten efter ägg . Däremo t innehålle r de n mjölk. Brännvinssill. Ja. GRAVAD ROMSTROMMING 400-500 g strömmingsfilé LAG: 4 dl vatten 1/2 dl ättiksprit, 12% 1 msk salt ROMKRÄM: 2 burkar créme fraiche, smak franska örter 2 msk hackad dill 2 msk hackad rödlök 1 - 2 burkar regnbågsrom ä 50 g GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda samman vatten, ättiksprit och salt i en bunke. 2. Lägg i fisken och låt den ligga där tills köttet blivit vitt, 4-5 timmar. 3. Ta upp fisken och låt den rinna av väl. Dra skinnet av strömmingsfiléerna. 4. Rör samman créme fraiche, dill, rödlök och rom. 5. Blanda ner strömmingsfiléerna i rom kräm en. 6. Låt stå i kylskåp i ca 2 dygn före serveringen. BRÄNNVINSSILL Brännvinssillen är en variant av den klassiska mästarsillen, men den får en annorlunda och spännande smakbrytning av den friska, dilldoftande snapsen Läckö Slottsaquavit. I mästarsillen ingår 1 stället sherry. Den som föredrar alkoholfritt kan helt resolut utesluta brännvinet och öka på tomatjuicen med några matskedar. 2 burkar matjessill (å 200 g) 1 rödlök 1 vitlöksklyfta 3-4 dillkvistar MARINAD: 1 dl tomatjuice 2 msk olja 1 msk ättiksprit, 12 % 1/2 dl socker 10 kryddpepparkorn 10 rosépepparkorn 2-3 msk brännvin, gärna Läckö Slottsaquavit GÖR SÅ HÄR: 1. Låt sillen rinna av väl, men spar några matskedar av sillspadet. 2. Skär sillen i ganska smala bitar. Skala och hacka rödlöken. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Hacka dillen. 3. Varva sill, lök och dill i en burk. 4. Blanda samman tomatjuice, sillspad, olja, ättiksprit och socker. Rör väl tills sockret löst sig. 5. Krossa pepparkornen lätt och tillsätt dem. 6. Smaka till sist av med brännvin efter tycke och smak och häll marinaden över sillen. 7. Låt brännvinssillen stå och mogna i kylskåp i minst 1 dygn före servering.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40