Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 KANEL- OCH APELSINGRYTA FÖR 8 PERSONE
R 800 g benfritt nötkött, tex fransyska, högrev eller innanlår 2 msk smör eller margarin 3-4 dl rödvin 3-4 msk kalvfond (på flaska) 1-2 msk soja 2 krm svartpeppar 1 - 2 tsk kanel 2 krm målen kryddnejlika 4 lagerblad 1 apelsin 11/2 msk maizena 4 dl matlagningsgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa köttet fritt från senor. Skär det i mindre bitar. Stek köttet i omgångar i en stekpanna och lägg över det i en gryta. 2. Tillsätt rödvin, kalvfond och soja. Tillsätt kryddorna och låt puttra i ca 50 minuter, tills köttet känns mört. 3. Skölj apelsinen, skär av det yttersta skalet - utan att få med det vita. Strimla apelsinskalet. 4. Vispa ihop maizena och grädde.Tillsätt det och strimlat apelsinskal (spara lite till garnering). 5. Låt koka i ytterligare en stund. Smaka av och kolla åter igen att köttet blivit riktigt mört. KARDEMUMMACOUSCOUS Matthias gör couscousen i en långpanna i ugnen. Det blir bättre än i kastrull och det är lättare att göra en stor sats i ugnen. Dessutom behöver man ofta plattorna till annat när man ska ha fest. FÖR 8-1 0 PERSONER 8 dl couscous 2 msk olivolja 8 dl vatten 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning 1 msk målen kardemumma 1/2 kålrot 4 morötter 1 dl russin 2 msk hackad persilja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: LSätt ugnen på 200°C. 2. Lägg couscousen i en långpanna. Droppa över olivolja. 3. Koka upp vatten, hönsbuljong och kardemumma och häll det över couscousen. Rör om. Täck med folie och ställ in couscousen i ugnen i 15 minuter. 4. Skala kålrot och morötter och skär i 1/2 cm stora tärningar. Förväll dem i kokande vatten ca 5 minuter tills de mjuknat lite. 5. Ta ut couscousen och rör om. Blanda i kålrötter, morötter, russin och persilja och smaka av med salt och peppar. RÖDLÖKSSALSA En god smakbrytare till båda grytorna, se även sid 7. Den är superenkel att göra men behöver ett par timmar för att bli klar. 8 rödlökar, ca 900 g 1 1/2 dl limejuice (ca 5 lime) 1 dl socker 1/2 msk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala rödlöken och skiva den. Pressa över limejuicen. 2. Blanda socker och salt och strö över det. Låt stå i rumstemperatur i minst 2 timmar. Rör då och då. På nästan alla feste r är de t trevligas t i köke t De t ve t Karin , Maria oc h Joanna .
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40