Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Matthias oc h vännerna Joanna , Mikae
l oc h Karin väljer frå n buffén . Förs t lite kardemummacouscous , seda n lite kryddi g gryta , seda n lite... Adventsbjudning Orientaliskt med julsmak Julen tillbringar man ofta med familj och släkt. Da kan det vara skönt att få umgås rejält med vännerna en kväll strax före julhelgen. Maria och Matthias bjuder här på orientalisk adventsfest med smak av julens kryddor. TEXT ANN A GIDGÅR D RECEPT MATTHIA S GAIME R FOTO JOE L WÅREU S Adventsfesten hemma hos Matthias och Maria Gaimer har julens smaker och kryddor som tema. Men inte en enda traditionell julrätt sa långt ögat kan nå. Matthias, som tidigare har arbetat som kock pä Restaurangen i Stockholm, är van att arbeta med smaker. Pä Restaurangen väljer man en smak som man känner sig sugen pa och kanske inte en speciell rätt. Här bjuder han pa smaker som saffran, kanel, kryddnejlika, kardemumma och apelsin. Det är Maria som haft ansvaret för desserterna och dukningen idag. Maten är uppdukad som en buffé där de olika rätternas smaker kompletterar varandra, med plommonbröd och stilton som en liten extra rätt före desserten. Det fungerar naturligtvis lika bra att välja en meny eller bara välja nägra av recepten. ROMTODDY FÖR 8 PERSONER 8 dl vatten 4 msk honung 1 msk kryddnejlikor ca 10 kanelstänger juice av 3 lime 3 dl rom GÖR SÅ HÄR: LKoka upp vattnet. Tillsätt honung, kryddnejlikor och kanelstänger. Pressa i limejuicen och låt koka en liten stund. 2. Tillsätt rommen utan att låta det koka upp igen. Häll upp i glas. Dekorera ev med en limeskiva och låt kanelstängerna vara kvar. Tips! Romtoddyn kan förvaras i kylskåp över natten för att ta åt sig ännu mer smak. Nästa dag kan den serveras kall eller uppvärmd. Gästerna möts redan i porten av de lockande dofterna och släpps in till en välbehövlig avslappning efter en stressig jullördag pa stan. Romtoddyn med kryddsmak ger en föraning om vad som väntar. Mustig glögg För att förändra den gamla vanliga glöggen kan man förstärka just de smaker som man tycker mest om. Till adventsfesten ville vi komma åt den mustiga sherrykänslan i glöggen och tog då hälften Commandaria St John, som är ett utmärkt starkvin från Cypern (det är även ett perfekt dessertvin till kolaaktiga desserter). Tycker man att citrustonen i glöggen är det goda spetsar man i stället glöggen med Absolut citron eller Cointreau (som smakar apelsin). Saltrostade mandlar Skålla och skala 500 g sötmandel. Rosta dem i torr, het panna tills de fått lite färg. Salta.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40