Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Hur skinkan ska tillagas är en tradi
tions-, smak- och tidsfråga. Själv väljer jag numera det säkraste sättet, nämligen den populära färdigkokta julskinkan. Fördelen är att den är professionellt tillagad, vilket ger maximal saftighet, perfekt smak, lagom sälta och en hög kvalitet från första till sista bit. Färdigkokt julskinka finns att köpa i flera olika storlekar och är förpackad med ganska lite, men koncentrerat, skinkspad. Spadet kan man sila och späda så att det räcker till dopp av några skivor bröd eller att använda som bas i tex en grönkålssoppa. När den tidsödande traditionella skinktillagningen tas bort vinner man tid till annat. Ändå har man höjdpunkten kvar: griljermgen. För nog är det svårt att finna något som skapar en sådan genuin juldoft och stämning som den. De här griljeringsförslagen räcker vardera till en skinka på 3-4 kg. GRILJERING MED TRADITION 4 msk svensk senap 1 msk ljus sirap 1 msk potatismjöl 1 äggula ströbröd För alla ? Griljeringen innehåller gluten, mjölk och ägg. Välj specialtillverkat ströbröd utan gluten och mjölk vid ev allergi eller använd i stället tex polentagryn, POfiber eller krossade Fibrexflingor. STARK OCH KRYDDIG GRILJERING 1/2 dl senapspulver, Colmans 2 msk brun farin 2 krm malda nejlikor 1-2 msk vispgrädde För alla? Griljeringen innehåller inte gluten eller ägg, men däremot ingår mjölk. HONUNGSLEN GRILJERING 2 msk skånsk grov senap 2 msk flytande honung 1 äggula För alla? Griljeringen innehåller inte gluten eller mjölk, men däremot ingår ägg. GRILJERING MED MANDELSMAK OCH HONUNG 1 dl finhackad skållad och skalad sötmandel 3 msk fransk honungssenap 1 msk olja För alla? Griljeringen innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. GRILJERA SA HAR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Blanda ingredienserna till det griljeringsförslag som du väljer. 3. Ta bort svalen på skinkan och skär även av det mesta av fettet. 4. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat eller på galler i en långpanna och bre eller pensla griljeringen på skinkan. 5. Strö på ströbröd om receptet anger det. 6. Placera skinkan mitt i ugnen i 10-15 minuter tills ytan fått fin färg. Den som inte tål gluten kan välja glutenfritt ströbröd, polentagryn eller avstå helt från ströbrödet. fe t i 4 LUTFISKEN Lutfiskälskaren tillagar sin specialitet efter eget huvud, och det kan ske antingen i ugn, i gryta på spisen eller i mikrovågsugn (bra beskrivning finns på förpackningen). Lika individuellt är det med valen av tillbehör, som gröna ärter, knaperstekt bacon, »äkta« skånsk kanonkula-senap, kryddoch svartpeppar, för att inte tala om såserna. Bechamelsås, senapssås eller skirat smör hör lutfisken till, men en lätt syrlig créme fraiche-sås passar den som vill prova något nytt. LUTFISKSAS FÖR 4 PERSONER 4 dl mjölk 11/2 msk maizena 1 dl créme fraiche salt, grovmalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa samman mjölk och maizena i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning. 2. Rör ner créme fraiche. Smaksätt med salt och peppar. 3. Låt såsen koka på svag värme under omrörning tills den är lagom tjock och har en rund och god smak. För alla? Lutfisksåsen innehåller inte gluten eller ägg. Däremot ingår mjölk. Den som inte tål mjölkprodukter kan välja att enbart servera smält mjölkfritt margarin.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40