Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 KÖTTBULLARNA 1 landets norra delar f
öredrar man nötfärs, medan fläskfärs förekommer mest i söder. Här i Buffé bjuder vi saftiga och goda köttbullar med både nöt- och fläskfärs, som en gyllene medelväg. Det vanliga ströbrödet, som används som utdrygning i färs, ställer till problem för många allergiker. Vill man undvika det finns andra bra alternativ som kokt pressad potatis, kokt ris, PO-fiber (potatisfiber), Fibrex (sockerbetsfiber) eller specialtillverkat ströbröd. Numera kan de vuxna som inte tål gluten även använda sig av havregryn. Beräkna ca 3/4 dl havregryn och 1 1/2 dl vatten till rätter med ca 400 g färs. (Rekommenderas för närvarande inte till barn.) KÖTTBULLAR CA 30 STYCKEN 2 kokta potatisar 1 medelstor gul lök 1 - 2 vitlöksklyftor 200 g nötfärs 200 g fläskfärs 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1-2 krm malda nejlikor 1 msk potatismjöl 1 ägg matfett till stekning GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och pressa eller mosa de kokta potatisarna. Skala och finhacka lök och vitlök. 2. Blanda färsen med salt, kryddor och potatismjöl. 3. Tillsätt ägget, den mosade potatisen, lök och vitlök. Rör tills färsen är väl blandad och smidig. 4. Forma färsen till jämnstora bullar. Stek dem runt om i matfettet tills de har fin färg. Minska värmen och efterstek i 8-10 minuter tills de är genomstekta. Fö r alla ? Köttbullarna innehåller inte gluten eller mjölk. Stek i olja eller mjölkfritt margarin vid mjölkallergi . Ägg ingår men kan vid äggallergi uteslutas och ersättas me d ca 1 dl vatten eller grönsaksbuljong . Fö r alla ? Patén innehåller inte gluten , men däremo t ingår mjölk och ägg . Kttäcke för alla - forts 9. Grädda brödet mitt i ugnen i 7-8 minuter. Låt brödet svalna plant på galler. Förvara brödet torrt och luftigt. PATE MED SVAMP OCH KONJAK Att laga den här lyxiga kantarellpatén är enklare än vad man kan tro. Den kan dessutom förberedas i god tid, och den ogräddade smeten kan frysas i sin form. Låt den tina långsamt i kylen och grädda sedan enligt receptet. Den som har egna kantareller eller trattkantareller kvar i gömmorna från höstens fantastiska svampsäsong använder naturligtvis dem. 1 liten gul lök 1 burk kantareller, ca 200 g 1 msk smör eller margarin 250 g biandfärs 250 g glutenfri pastej (Arbogapastej) 1 dl kesella 1 ägg 1 msk maizena 1/2 tsk salt 1 krm malda kryddnejlikor 1 krm svartpeppar 1-2 msk konjak TILL FORMEN: smör eller margarin 5 krossade enbär GÖR SÅ HÄR: I.Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och finhacka löken. Låt kantarellerna rinna av väl och grovhacka dem. 3. Fräs lök och kantareller i matfettet tills den vätska som bildats kokat bort. 4. Arbeta samman köttfärs, pastej, kesella och ägg till en smidig smet i en matberedare. Tillsätt majsstärkelse, salt och kryddor. 5. Blanda ner svamp- och lökblandningen för hand så att inte svampen finfördelas alltför mycket. Smaksätt med konjak. 6. Smörj en liten patéform eller en liten vanlig avlång bakform som rymmer 6-7 dl. Fyll formen med smeten och strö över krossade enbär. Jämna till ytan. 7. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. 15 •
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40