Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 JULBORDETS GRAVLAX Välj allra helst
färsk lax av mittbiten när du gravar. Den biten är alltid fet och fin, vilket gör att den smälter i munnen. Livsmedelsverket rekommenderar dock att lax som ska gravas alltid ska frysas i -18°C i 3-4 dagar eller upp till en vecka. Det går lika bra att frysa fisken rå som efter att den är färdiggravad. Laxen kan gravas i en fryspåse av plast som man tillsluter väl. HONUNGSGRAVAD ENBÄRSLAX 4- 6 PORTIONER ca 1 kg laxfilé 2 msk vitpepparkorn 1 msk enbär 1 knippa dill 1/2 dl salt 2 msk socker 1/2 dl flytande honung GÖR SÅ HÄR: 1.Ta bort ev ben ur laxen. Det går enkelt med en liten pincett eller så kallad jordgubbssnoppare. 2. Stöt pepparkorn och enbär grovt. Hacka dillen ganska fint. 3. Blanda peppar och enbär med salt och socker. Strö lite av blandningen på bottnen av ett djupt fat tillsammans med lite hackad dill. 4. Lägg ner den ena laxbiten med köttsidan upp. Strö på det mesta av saltblandningen och lägg på rikligt med dill. Ringla över honungen. 5. Lägg den andra laxsidan ovanpå med köttsidan ner. Strö till sist över resten av saltblandningen och dillen. 6. Täck fatet och ställ det kallt i ca 2 dygn. Vänd laxen ett par gånger under tiden. fckad enbärslax. Ja, Ffi r alla ? Klassisk gravlaxsås inn filja innehåller inte gluten , mjölk eller ägg. KLASSISK GRAVLAXSÅS För att en gravlaxsås ska bli tjock och krämig är det viktigt att alla ingredienser håller ungefär samma temperatur och att man tillsätter oljan i småportioner under kraftig omrörning. Det går utmärkt att använda elvisp. Man kan även använda matberedare eller mixer, men i så fall är det bäst att röra ner dillen för hand efteråt så att den inte blir alltför finfördelad. 2 msk svensk senap 1 msk dijonsenap 1 msk socker 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk vitvinsvinäger 2 dl olja 1 dl hackad dill GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda samman de båda senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger. 2. Tillsätt oljan droppvis eller i en fin stråle under kraftig omrörning så att såsen blir tjock. Det går utmärkt att använda elvisp. 3. Tillsätt hackad dill och smaka gärna av med nymalen peppar. DRAGON- & PERSILJESAS Den här såsen lagas som, och påminner mycket om, en traditionell gravlaxsås i konsistensen, men den är annorlunda i sin smaksättning. Samma regler som för gravlaxsås gäller: ingredienserna ska hålla samma temperatur och oljan ska tillsättas i småportioner under kraftig omrörning. 4 persiljekvistar 2-3 kvistar färsk dragon eller 1 tsk torkad 1 msk dijonsenap 1 msk honung 1 msk pressad citronsaft 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 1/2-2 dl god olja (gärna fruktig olivolja) GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj persiljan och torka den väl. Lägg blad och stjälkar av persilja och repade dragonblad (eller torkad dragon) i en matberedare eller mixer. 2. Tillsätt senap, honung, citronsaft, salt och svartpeppar. 3. Starta maskinen. Häll sakta i oljan i en tunn och fin stråle medan maskinen går för fullt. Laxsåsen är färdig när konsistensen är tjock och slät. Fö r alla ? Janssons frestelse innehåller inte gluten och ägg . Däremo t inc men rätten kan ändras så här: Använd mjölkfrit t margarin i stället för sjffti margarin och byt ut mjölk och grädde mo t ca 21/ 2 dl Solhavre . JANSSONS FRESTELSE Den klassiska Jansson-lådan kan varieras allt efter tycke och smak. Prova att laga den med tex matjessill i stället för ansjovis. Den som inte äter fisk kan i stället använda salamikorv i tunna strimlor, några skivor av julskinkan eller rökt fårfiol. 10-12 medelstora potatisar 1 stor gul lök 1 purjolök 1-2 msk smör eller margarin 1 burk ansjovisfilé (125 g) salt, nymalen svartpeppar 11/2 dl mjölk 2 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: I.Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och skär potatisen i tunna strimlor. Det går snabbt och lätt i matberedare. Skala den gula löken och skär den i tunna skivor. Ansa och finstrimla purjon. 3. Fräs löken mjuk i matfettet. 4. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnssäker form. Fördela löken och ansjovisen ovanpå potatisen. Tillsätt ansjovisspadet. Lägg på resten av potatisen. Salta och peppra. 5. Häll på all mjölk och hälften av grädden. 6. Grädda i ca 30 minuter. 7. Späd med resten av grädden och grädda i ytterligare 20-30 minuter tills potatisen är helt mjuk. 13 •
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40